PRK / Lasek / TransPRK

Bij PRK wordt het toplaagje (epitheel) van het hoornvlies losgeweekt met alcohol en verwijderd. Daarna corrigeert een excimer laser de vorm van het hoornvlies. Bij Lasek wordt na de laserbehandeling het toplaagje teruggeschoven als een soort van tijdelijke pleister. Bij TransPrk haalt een excimerlaser het epitheel weg en wordt daarvoor geen alcohol gebruikt.

Bij alledrie de behandelingen groeit er in ca. 2 weken een nieuwe epitheellaag over het oog.

Lasek en PRK bestaan al sinds de jaren '90 maar worden nog steeds veel toegepast, omdat bij dit type behandeling geen flapje wordt gemaakt. Transprk bestaat ongeveer sinds 2007. Met alledrie de behandelingen worden alle flapgerelateerde risico's uitgesloten en het oog wat minder verzwakt.

  • prk_1 Stap 1: De refractiechirurg druppelt alcohol op het hoornvlies
  • prk_2 Stap 2: Bij PRK verwijdert de refractiechirurg handmatig de epitheellaag. Bij Lasek schuift de chirurg het epitheellaagje opzij. Bij TransPRK verwijdert de excimerlaser het epitheel
  • prk_3 Stap 3: de excimerlaser corrigeert de vorm van het hoornvlies en daarmee uw oogsterkte. Bij Lasek wordt daarna het epitheellaagje teruggelegd

Voordelen ten opzichte van Femtolasik en Lasik

  • Omdat er geen flap gemaakt wordt, blijft het hoornvlies wat dikker. Daardoor is de kans groter dat er, indien nodig, herbehandeld kan worden. De buitenste steungevende lagen van het hoornvlies worden niet doorgesneden zoals bij Femtolasik en Lasik, maar worden wel weggelaserd waardoor het oog toch wat zwakker wordt.
  • Geen problemen achteraf met het terugleggen, rimpelen of verschuiven van een flapje
  • De behandeling is eenvoudiger en daardoor ook goedkoper dan Femtolasik of Lasik

Nadelen ten opzichte van Femtolasik en Lasik

  • Het oog kan ca. twee dagen pijnlijk en geïrriteerd zijn. Het duurt ongeveer twee weken voordat er een complete nieuwe epitheellaag over het hoornvlies gegroeid is. In deze periode moet u bandagelenzen dragen om het oog te beschermen. Het zicht zal gedurende deze twee weken steeds beter worden.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van vergoedingen voor ooglaseren door ziektekostenverzekeraars in 2019.