Laser-cataractchirurgie met de catalys laser: ervaringen na enkele honderden behandelingen

01/10/2015

Wanneer er licht valt doorheen een heldere lens wordt het licht gefocusseerd op één punt waardoor je scherp kan zien. In de loop van de tijd wordt de lens echter troebel en opaak, en ontstaat er cataract. Wanneer er dan licht valt doorheen een troebele lens , worden de lichtstralen foutief gebroken, waardoor je wazig ziet.

Vergeleken met een patiënt met een normaal zicht, heeft een patiënt met cataract een wazig zicht, en ziet hij de kleuren minder intens. De klachten van iemand met cataract nemen toe in de tijd. Zodra ze echt storend worden, en de dagelijkse activiteiten storen, kan een behandeling overwogen worden.

De behandeling voor cataract bestaat erin om de troebele lens te vervangen door een heldere kunstlens. Vele stappen van een klassieke cataractingreep, waarbij er nog met de hand en met een mesje gewerkt werd, kunnen nu uitgevoerd worden met een laser. Door gebruik te maken van de ‘Catalys Laser’ kan uw oogchirurg u een meer comfortabele, zachte, nauwkeurige en gepersonaliseerde behandeling aanbieden.

Hoe werkt de Catalys laser ?
Elk oog heeft een unieke afmeting en vorm. Voor de behandeling zal de Catalys laser een uiterst precieze scan van het oog uitvoeren. Hierdoor kan uw chirurg een behandeling uitvoeren die volledig op maat van dit oog en dus uniek is. 

De verschillen tussen de klassieke behandeling en de nieuwe met de Catalys-laser
Bij een klassieke cataractingreep, gebruikt uw chirurg zijn handen om met instrumenten een opening in het lenskapsel te maken. Het is de bedoeling om de opening van dit lenskapsel zo rond mogelijk te maken, en net groot genoeg om de kunstlens nadien net te overlappen. Met de Catalys-laser daarentegen kan uw chirurg deze opening perfect 100 % rond maken, met een diameter die we meestal instellen op 4.95 mm. Klinische studies toonden aan dat de nauwkeurigheid van de Catalys-laser ongeveer 10x zo groot is als de nauwkeurigheid van de ingreep met het mesje.

Een ander voordeel van de Catalys-laser is het feit dat deze laser de harde lens zélf ook kan onderverdelen in miljoenen kleine stukjes, zelfs nog voordat er instrumenten in het oog worden aangebracht. Hier ziet u bijvoorbeeld een Catalys-laser grid patroon. De volgende stap van de ingreep, nadat het kapsel geopend is, bestaat erin om de troebele lens te vernietigen en te verwijderen. Bij de oude techniek zal uw chirurg mechanische instrumenten in het oog aanbrengen, om nadien met geluidsgolven de harde lens te vernietigen . Met de nieuwe techniek zal de Catalys-laser eerst de lens in miljoenen kleine stukjes onderverdelen, waardoor deze kleine stukjes met veel minder energie dan met de oude techniek kunnen verwijderd worden. De nauwkeurigheid waarmee de eerste stappen van de ingreep uitgevoerd worden zijn uiterst belangrijk voor de plaatsing van de kunstlens in het 2e deel van de ingreep. De nauwkeurigheid van de plaatsing van de kunstlens is dan weer op haar beurt uiterst belangrijk om de gewenste refractie na de ingreep te bekomen.

Wat zijn nu de échte voordelen van de Catalys-laser ?

  • Met de Catalys-laser kan uw chirurg een gepersonaliseerde behandeling uitvoeren, uniek voor uw oog. 
  • Het is ook een uiterst snelle behandeling, met geen of amper hinder voor de patiënt.
  • Het is zeker en vast een veel nauwkeurigere ingreep.
  • En het verwijderen van de lens gebeurt met veel minder energie.

Vanzelfsprekend kan u ons altijd contacteren indien u meer informatie wenst over de toepasbaarheid van Catalys-laser cataractchirurgie voor uw oog

 

Ga naar betreffende kliniek:

Goes OogCentrum, Antwerpen