Wanneer mag ik weer zwemmen na het laseren van ogen?

02/07/2018

Binnen vierentwintig uur na de ingreep mag u gerust uw tablet of smartphone gebruiken, lezen en tv-kijken, zolang u maar de voorgeschreven oogdruppeltjes regelmatig gebruikt. Er werd u immers verteld dat u er moet voor zorgen dat u na de ooglaserchirurgie uw ogen vochtig houdt.

Ook vliegen mag gerust binnen de vierentwintig uur, maar ook in het vliegtuig zal u regelmatig druppeltjes moeten gebruiken. Onze specialisten zullen trouwens vaak aanraden bij lange-afstandsvluchten een speciale gel te gebruiken. Het is dus belangrijk deze verzachtende druppeltjes altijd bij u te houden en uw ogen te voorzien van extra traanvocht.

Maar als de ogen zoveel vocht nodig hebben na ooglaserchirurgie, is een verfrissende duik in het zwembad of in de zee dan niet een waar plezier voor de ogen ? Wel, jammer genoeg niet.

ZORG DRAGEN VOOR UW OGEN NA OOGLASERCHIRURGIE

Daar waar bevochtigende oogdruppels een speciale samenstelling hebben om uw ogen vochtig te houden, symptomen van droge ogen te behandelen en hen te beschermen tegen infecties, kunnen andere vloeistoffen net het tegenovergestelde effect hebben.

Vooral in openbare of private zwembaden bevinden zich heel wat factoren die die een risico kunnen zijn voor ogen die net behandeld zijn.

Als u uw ogen heeft laten laseren zijn uw ogen veel gevoeliger dan gewoonlijk en zelfs kraantjeswater kan in de eerste dagen in theorie infecties geven. Dit is ook een van de redenen waarom er aangeraden wordt tijdens de eerste vierentwintig uur na de ingreep er voor te zorgen geen water uit de douche in de ogen te krijgen of zelfs eerder een bad te nemen in plaats van een douche. Dus ook zwemmen of meteen whirlpools gaan zitten is dan ook beslist geen goed idee.

WANNEER MAG IK DAN WEL WEER ZWEMMEN NA OOGLASERCHIRURGIE?

Betreffende het sporten in het algemeen kunt u al na enkele dagen de activiteiten opnemen die geen invloed hebben op uw ogen, zoals trainen met gewichten, fietsen op de hometrainer of lopen op een loopband. Zwemmen daarentegen mag u nog niet.

Na een week mag u zich al aan wat meer sporten wagen en ook racketsporten zoals squash, tennis en badminton mag u, liefst mits het dragen van oogbescherming, gerust beoefenen. Ook voetbal, zeilen en mountainbiken mag gerust.

Wij raden zwemmen gedurende de eerste twee weken na PRK/Lasek of LASIK af, met name omdat er een infectiegevaar is wanneer men met de ogen in warm stilstaand water komt. Bij ReLEx smile is het wondje aan het oppervlak veel minder groot dat bij andere technieken en kan men na ongeveer 1 week zonder problemen het zwembad in.

Zowel voor professionele als recreatieve zwemmers zal dit het moment zijn waar zij reikhalzend hebben naar uitgekeken: eindelijk weer in hun normale habitat en een klare blik kunnen werpen op de onderwaterwereld.

Heeft u een vraag over ooglaserchirurgie? Dan kunt u ons deze gerust hieronder stellen via onze contact pagina. Om telefonisch in contact te komen met een van onze ooglaserchirurgie specialisten, kunt u terecht op het nummer 016 585958.

Verder kunt u ons bereiken via de contactopties op onze pagina op Ooglasertrefpunt.nl

Ga naar betreffende kliniek:

Medifocus, Oud-Heverlee