Vliegen na het laseren van ogen

27/08/2018

Iedereen weet dat de lucht in een vliegtuig een invloed heeft op de ogen. We hebben nog maar net onze handbagage opgeborgen als we al beginnen te knipperen en in onze ogen te wrijven. Een vliegtuig is misschien wel de snelste manier om te reizen maar voor onze ogen is het niet altijd de meest comfortabele.

DROGE LUCHT

Het probleem is de droogte van de lucht op het vliegtuig. Omdat er zich zoveel mensen in een kleine ruimte bevinden moet de lucht gekoeld worden. En hierdoor wordt de lucht ook veel droger.  Daarbij komt dat de lucht gerecycleerd wordt. Omdat steeds dezelfde lucht door het systeem wordt geblazen neemt de kwaliteit in de loop van de vlucht enorm af.

Dit is de reden dat heel veel mensen last hebben van droge en branderige, jeukende ogen op een vliegtuig. Zeker in combinatie met contactlenzen kan dit een echt probleem zijn voor sommige reizigers. Het is wel mogelijk hiervoor bevochtigende oogdruppels te gebruiken, maar dit lost het probleem dikwijls slechts gedeeltelijk op. Voor veel mensen is het comfortabeler om op een vliegtuig de bril te dragen.  Of om een ooglaser behandeling te laten uitvoeren zodat er geen contactlenzen meer nodig zijn.

De vraag is echter hoe men na  het laseren van de ogen moet omgaan met vliegen. Immers, na het ooglaseren zijn de ogen tijdelijk gevoeliger. Daarom moeten er enkele eenvoudige richtlijnen in acht worden genomen.

ENKELE RICHTLIJNEN

  • Het is belangrijk te weten dat vliegen niet schadelijk is voor de ogen na ooglaser chirurgie. Er zijn geen zaken zoals drukverschillen die een risico kunnen vormen voor de ogen.
  • Een antibacteriële gel om de handen te desinfecteren is zeker nuttig. Met name het toilet en de stoelen en tafeltjes van het vliegtuig dragen nu eenmaal een hoop bacteriën met zich mee. De handen goed schoon houden en vermijden in de ogen te wrijven is daarom belangrijk.
  • De bevochtigende oogdruppels, welke na de ooglaser behandeling worden voorgeschreven zijn noodzakelijk om de ogen comfortabel te houden. Deze druppels mogen elk uur of zelfs elke 30 minuten gebruikt worden.
  • Alle activiteiten die de ogen aan het werk zetten, zoals de computer gebruiken, lezen en films kijken zijn op zich zeker niet verboden.  Echter, het is wel belangrijk deze te beperken. Wanneer de ogen branderig  gaan aanvoelen is het beter ze even te bevochtigen met oogdruppels en ze daarna even gesloten te houden.

UITEINDELIJK ALLEEN MAAR VOORDELEN

Vliegen na een ooglaser behandeling hoeft dus echt geen probleem te zijn. De modernste technieken zoals ReLEx smile en Femto LASIK laten vliegen na zelfs 24 uur reeds toe. Alleen in de eerste weken na de behandeling is er dus wat extra aandacht nodig. Op lange termijn is het vliegen na een ooglaserbehandeling veel comfortabeler in vergelijking met de situatie daarvoor. Veel mensen hebben toch zonder het goed te beseffen erg veel last van hun contactlenzen op het vliegtuig. Ook de zorgen van reizen met contactlenzen vallen weg. Men moet immers niet meer denken aan het meenemen van contactlensproducten, reserve lenzen en de reserve bril.

Wenst u te weten of u in aanmerking komt voor een ooglaser behandeling kan u online een afspraak maken voor een vooronderzoek. Uiteraard kan u ons ook steeds telefonisch bereiken via 016 585958.

Ga naar betreffende kliniek:

Medifocus, Oud-Heverlee