Ooglaseren en astigmatisme

24/04/2019

Eén van de meest hardnekkige misverstanden over ooglaserchirurgie is dat astigmatisme niet behandeld zou kunnen worden door middel van een laseroperatie. De nieuwste generatie lasers behandelt ook astigmatisme met hoge nauwkeurigheid. Echter, de behandeling van astigmatisme is ingewikkelder dan zuivere bijziendheid of verziendheid. Deze behandeling wordt dan ook best door een expert uitgevoerd.

WAT IS ASTIGMATISME?

Astigmatisme is in feite een afwijking van het hoornvlies, het heldere, voorste deel van het oog. Een hoornvlies met astigmatisme is niet mooi rond zoals een voetbal maar heeft eerder een ovale vorm zoals een rugbybal. Als het licht het oog binnenvalt wordt er door het astigmatisme een dubbelfocuspunt gevormd binnenin het oog waardoor het beeld wazig wordt. De klachten die men ondervindt ten gevolge van astigmatisme zijn wazig zien, problemen met lezen, hoofdpijn, vermoeidheid en het gevoel de hele tijd te moeten knijpen met de ogen om scherp te zien.

VORMCORRECTIE

In tegenstelling tot de behandeling van bijziendheid, waar het hoornvlies in zijn totaliteit vlakker wordt gemaakt, verloopt de correctie van astigmatisme iets anders. Bij de correctie van astigmatisme wordt de vorm van het hoornvlies gecorrigeerd zodat de lichtbreking verbetert. In feite wordt de hierboven vernoemde rugbybal omgevormd tot een voetbal. De ovale vorm wordt aldus mooi rond gemaakt. Dit kan met drie bestaande behandelingen: PRK, Femto-LASIK alsook ReLEx smile.

MISVERSTANDEN OVER ASTIGMATISME

Men hoort soms dat astigmatisme niet te corrigeren zou zijn. Dit is echter onjuist. De eerste generatie lasers voor oogcorrecties waren inderdaad niet in staat om astigmatisme te corrigeren. Echter, we spreken hier over lasers die 35 jaar geleden in gebruik werden genomen. De huidige generatie ooglasers zijn zeer goed in staat om astigmatisme met hoge nauwkeurigheid te verhelpen. Ondanks het feit dat astigmatisme een wat meer complexe behandeling is in vergelijking met bijziendheid en verziendheid is deze goed te behandelen.

Heeft u astigmatisme en wenst u te weten of er hiervoor een oplossing bestaat? Neem dan contact op met Medifocus.

Ga naar betreffende kliniek:

Medifocus, Oud-Heverlee