Over droge en natte ogen

15/05/2019

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Wanneer we geboren worden is dit percentage zelfs nog een stuk hoger. Water is belangrijk voor ons, het is de bron van al het leven. Het is de bron van gezondheid, ook voor de ogen.

WATERHUISHOUDING

Het oog bestaat voor een belangrijk deel uit water maar ook het oogoppervlak is enorm afhankelijk van bevochtiging. Het hoornvlies, het voorste deel van het oog, is bedekt met een laagje vocht dat we de traanfilm noemen. Iedereen zal wel weten dat dit vocht geproduceerd wordt door de traanklier. Toch bestaat de traanfilm uit veel meer moleculen dan alleen H2O. Zo bestaat de traanfilm ook uit onder andere lipiden, mucus, elektrolyten en enzymen. De bevochtiging van het oog wordt dus niet alleen bepaald door de hoeveelheid traanvocht maar ook door een juiste samenstelling van het traanvocht.

GOEDE EN SLECHTE INVLOEDEN

Heel veel zaken die een onderdeel zijn van onze moderne levensstijl kan invloed hebben op de bevochtiging van het oog. Cafeïne, alcohol, zout, sommige medicatie alsook stress kunnen een dehydraterend effect hebben op het lichaam en op de traanfilm. Deze zaken onttrekken vocht aan het lichaam en dus ook aan het laagje water dat het oog bevochtigt. Computerwerk wordt in onze westerse wereld ook gezien als één van de belangrijkste oorzaken van droge ogen. In tegenstelling tot wat er soms verondersteld wordt is een computerscherm zelf niet slecht voor de ogen. Computerschermen zenden in feite alleen licht uit en geen schadelijke stralen die het oog zouden kunnen beschadigen. Het is echter wel zo dat als we op een computer aan het werk zijn, onze knipperfrequentie enorm omlaag gaat. Omdat we tijdens het werk op de computer veel minder knipperen krijgt de traanfilm meer dan normaal de kans om te verdampen. De ogen worden dus relatief droog. Al te vaak staat de computer ook nog eens in een kantoor of ruimte waar de lucht tamelijk droog is door airconditioning. Hierdoor drogen de ogen nog wat meer uit.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

Eerst en vooral is het belangrijk om gedurende de dag gehydrateerd te blijven. Door onze jachtige, westerse levensstijl vergeten we vaak te drinken en hierdoor is een groot deel van de bevolking relatief gedehydrateerd. Dit kan niet alleen leiden tot hoofdpijn en andere lichamelijke klachten maar ook tot droge ogen. Voldoende water drinken is dus de boodschap ook als je gezonde ogen wilt hebben. De traanklier heeft het immers moeilijker om een goede traanfilm te produceren als het lichaam zelf relatief te weinig vocht bevat. Verder is een gezonde levensstijl enorm belangrijk. Met name roken kan een slechte invloed hebben op de kwaliteit van de traanfilm. Een boswandeling is niet alleen gezond voor uw geest en lichaam maar zal ook de bevochtiging van de ogen verbeteren. Het is belangrijk af en toe te ontsnappen aan de behandelde, droge lucht die we tegenwoordig in zoveel gebouwen terugvinden door het gebruik van airconditioners. Tenslotte kan men de ogen ook bevochtigen door middel van kunstmatig traanvocht. Deze zogenaamde kunsttranen bevatten niet alleen vocht maar zijn ook voorzien van stoffen die de andere componenten in de traanfilm ondersteunen. Niet alleen het water maar ook de elektrolyten worden hierdoor aangevuld. De beste kunsttranen die op de markt zijn bevatten geen conserveringsmiddelen en zijn zonder voorschrift bij de apotheek te verkrijgen. 

DROGE OGEN NA OOGLASERCHIRURGIE

Elke ooglaserbehandeling kan een effect hebben op de traanfilm en de bevochtiging van het oog. Omdat ooglaserchirurgie zich aan de voorkant van het hoornvlies afspeelt is er een invloed op de bevochtiging van het oog. De ingreep die de meest droge ogen veroorzaakt na de behandeling is zonder twijfel LASIK. Dat komt omdat bij het maken van de flap de bezenuwing aan de voorkant van het oog wordt doorgesneden. Hierdoor krijgt men droge ogen die enkele maanden of langer kunnen aanhouden. Toch heeft deze laag zenuwvezels de capaciteit om langzaam te herstellen.

ReLEx smile is de ooglaserbehandeling die veruit de minste invloed heeft op de bevochtiging van het oog. De klachten van droge ogen na deze techniek zijn van voorbijgaande aard en heel duidelijk minder intens in vergelijking met LASIK. Het gebruik van bevochtigende oogdruppels om de klachten van droge ogen te behandelen na ReLEx smile is gedurende ongeveer vier tot zes weken nodig. Bij LASIK is dat drie tot twaalf maanden.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons.

Ga naar betreffende kliniek:

Medifocus, Oud-Heverlee