Zonnebril na het laseren van ogen

10/09/2019

Brillen met verduisterende glazen worden reeds gebruikt sinds het midden van de 18 eeuw. Deze brillen werden met name gebruikt door patiënten met lichtgevoelige oogaandoeningen. Door het gebruik van een bril met verduisterende glazen konden deze mensen toch normaal functioneren. Vanaf ongeveer 1920 werden er ook glazen gebruikt die ultraviolet licht tegenhielden. Deze glazen hadden niet alleen een effect op de intensiteit van het licht maar blokkeerde ook een deel van het niet zichtbare, mogelijk schadelijke, ultraviolet.

Zonnebrillen hebben zeker een beschermende functie. Ultraviolet wordt in verband gebracht met bepaalde oogziektes zoals cataract, glaucoom, macula degeneratie, pterygium en anderen. Waarschijnlijk is het wel zo dat het beschermde effect belangrijker wordt naarmate men zich meer richting de evenaar bevindt. Tevens zijn alle hierboven genoemde oogziekten afhankelijk van heel veel factoren en niet alleen van het feit of men een zonnebril gedragen heeft of niet. Als men dus in Noord-Afrika woont en nooit een zonnebril draagt, heeft men statistisch gezien een iets hogere kans om bijvoorbeeld ooit vertroebeling van de ooglens, cataract genaamd, te ontwikkelen. Andere factoren zoals voeding, roken en genetische voorbeschiktheid spelen minstens een even grote rol.

ZONNEBRIL NA HET OOGLASEREN

Op de vraag of men verplicht is na het laseren van de ogen gedurende een zekere tijd een zonnebril te dragen is geen sluitend antwoord te geven. Het dragen van een zonnebril in de eerste maanden na een ooglaserbehandeling zal wel het comfort verbeteren. Een duidelijk bewijs dat het herstel sneller of beter zal verlopen als men een zonnebril draagt na een behandeling is er niet.

ONS ADVIES

Wij raden in elk geval aan om een goede zonnebril in huis te hebben als men zich laat behandelen door middel van PRK, Femto-LASIK of ReLEx smile. Na ooglaserchirurgie zijn de ogen in het begin vrij lichtgevoelig. Dit is normaal. Met name bij zonnig weer kan men het gevoel hebben het zonlicht niet goed te verdragen en kan een zonnebril een verbetering van deze klachten geven. De meeste zonnebrillen die in Europa op de markt zijn, hebben een goede ultraviolet filter. Zogenaamde gepolariseerde glazen beschermen het oog niet meer dan niet-gepolariseerde glazen. Het enige voordeel dat gepolariseerde glazen hebben is dat zij een deel van de reflecties uit het beeld halen.

Op zonnige vakanties of bij omstandigheden waarbij men blootgesteld wordt aan veel ultraviolet licht (skivakanties, zeilvakanties) raden wij aan om een zonnebril te dragen. Dit is dus met name voor het comfort.

Wenst u meer informatie over ooglaserbehandelingen? Neem dan contact op met ons op. 

Ga naar betreffende kliniek:

Medifocus, Oud-Heverlee