Al jaren wist ik dat ik met mijn eerste maandsalaris mijn ogen zou laten laseren

Door Carmen S. op 20 februari 2015
Verslag laserbehandeling bij International Vision Centers Nijmegen, Amsterdam

Techniek: FemtoSecond Lasik met PTA / wavefront (gepersonaliseerde behandeling).

Al jaren wist ik dat het eerste wat ik zou doen met mijn eerste maandsalaris, het laseren van mijn ogen zou zijn. Altijd had ik last van mijn lenzen, door licht droge ogen en hooikoorts in de lente. Van een medestudent had ik een positief verhaal gehoord en ook mijn oom had zijn ogen enkele jaren geleden laten laseren met goed resultaat.

Na een lange zoektocht op internet kwam ik bij International Vision Centers uit. Verschillende technieken, voor- en nadelen en kosten had ik naast elkaar gelegd. Ik plande een vooronderzoek in Nijmegen waaruit bleek dat mijn ogen geschikt waren voor een laserbehandeling.

Enkele weken later kon ik al terecht voor de laserbehandeling in Amsterdam (FemtoSecond Lasik met PTA), inmiddels iets meer dan een jaar geleden (januari 2014). Ik vond het erg spannend, dus heb ik er een gezellig weekendje met mijn moeder van gemaakt. Op vrijdagmiddag zou ik namelijk gelaserd worden en zaterdagochtend zou ik weer voor controle moeten komen, beide in Amsterdam.

Voor de daadwerkelijke behandeling werden eerst nog allerlei controles uitgevoerd, waarna ik met drie anderen een voor een de behandeling onderging. Eerst kregen we verdovende oogdruppels, die enkele minuten moesten inwerken. Het was erg fijn dat er nog drie "lotgenoten" bij waren, waar je direct wat ervaringen mee kon delen. In een eerste ruimte werd de voorbehandeling gedaan (het maken van het flapje, met luchtbelletjes om de laagjes te scheiden). Dit moest even inwerken alvorens ik naar de volgende kamer mocht, waar de daadwerkelijke behandeling zou plaatsvinden. Het was totaal niet pijnlijk, omdat de oogdruppels erg goed werkten. De oogdruppels werkten bij mij echter niet zo lang, het ging vrij snel licht prikkelen alsof je een beetje kindershampoo in je oog hebt die eigenlijk niet mag prikken. Ik kreeg direct wat extra verdovingsdruppels.

In de tweede kamer mocht ik gaan liggen in een soort van tandartsstoel. Het was gek dat je in een rode laser moest kijken en alles ziet wat er gebeurt. Ik was bang dat ik mijn ogen niet stil genoeg kon houden, maar ze hadden me verteld dat het apparaat precies de bewegingen van je oog volgt en bij te grote bewegingen gewoon stopt. Dat stelde me gerust en het ging inderdaad goed.

Direct na het laseren vroegen ze of ik wilde vertellen hoe laat het was (enkele meters verder hing een klok). Ik zag een beetje wazig, maar IK KON HET LEZEN!

Een half uur na de behandeling begonnen mijn ogen licht te prikkelen, alsof ik in beide ogen shampoo had zitten. Helaas kon ik dat er niet uitspoelen en ik mocht natuurlijk ook niet wrijven. Ik had een soort van 3D-bril mee gekregen om mijn ogen te beschermen en ben maar in het hotelbed gaan liggen.

Het was een ramp om mijn ogen elk half uur te moeten druppelen. Licht was erg fel en doordat mijn ogen zo prikkelden, kon ik ze bijna niet open houden. Ik was niet echt te genieten, dus mijn moeder had helaas niet zoveel aan mij (gezellig weekendje?). Godzijdank was het prikkelen na precies 4 uur voorbij.

De volgende dag hebben we nog erg gezellig gewinkeld en ik zag goed! Niet meer wazig zoals op de dag van behandeling, maar ik zag nog wel wat halo"s rondom lampen. De halo"s heb ik nog steeds een klein beetje, al stoort het me niet meer zo. Het schijnt een zeldzame bijwerking te zijn die niets is vergeleken met het ongemak wat ik had van mijn lenzen voor de laserbehandeling.

Vorige week had ik mijn laatste controle in Nijmegen. Ik heb voor, tijdens en na de behandeling ontzettend veel vragen gesteld, maar de medewerkers van International Vision Centers bleven erg geduldig, begripvol en aardig. Ik kreeg altijd goede uitleg. Ik vind dat ik goed behandeld ben. Net heb ik nog een behandelverslag ontvangen waar alles in staat samengevat, erg netjes!

Ik ben van rechts sterkte -3,50 (cilinder -0,50) en links -3,00 (cilinder -0,25) naar beide sterkte 0,00 (cilinder -0,25) gegaan en heb nu een visus van 1.2 (gezichtsscherpte van 120%) en met beide ogen samen zelfs 150%.

Ik raad de behandeling bij International Vision Centers iedereen aan! Vorige week is mijn broertje behandeld en ook hij is erg tevreden (en ziet geen halo"s!).