Bijlaseren na lensimplantatie pijnlijker dan verwacht

Door Jessica van der Bilt op 2 juni 2006
In okt. 2005 heb ik implant lenzen(artisan) gekregen . Dit heb ik laten doen bij het hoornvliescentrum in Hoorn.
Ik had een afwijking van -11 en een cilinderafwijking van -2,5.
De ingreep heeft onder algehele narcose plaatsgevonden wat ik zeer goed ervaren heb. Niet alleen de behandeling was pijnloos maar het herstel was pijnloos. Tussen beide operaties zat 1 week.
 
Bij het eerste oog trad wel een complicatie op; de wond lekte en ik kreeg een bandagelens voor een paar dagen. Hiermee was het snel beter. Het zicht was niet zo goed en viel direct al wat tegen. Mijn tweede oog ging zonder tegenslag en het zicht was hier al direct beter mee. Dit is tot aan nu zo gebleven. Ondanks een vooruitgang aan beide ogen is het zicht verschillend. De cilinders zijn teruggebracht tot ongeveer -1(na doorsnijden van de hechtingen). De sterkte is echter van -0,5 bij het tweede oog tot -1,5 van mijn eerste oog. Dat valt best tegen. Ik kan sowieso geen autorijden en tv kijken zonder bril(was ik ook voor gewaarschuwd) maar als ik verder moet kijken dan ongeveer 2 meter is het lastig. Ik mis dan alle scherpte. Dus op de fiets, in een grote winkel, zwembad etc. mis ik scherpte en beelden. In het donker zie ik zelfs nog wat slechter.

De arts heeft gezegd dat dit binnen de te verwachten marges valt en raad aan na te laseren aan(nu wel). Volgens hem veranderd er nu niets meer aan mijn zicht(bijna 4 mnd. geleden geholpen). Ik twijfel erg. Natuurlijk wil ik beter zien dan dit en ben ik erg blij met het verschil van -11 naar nu. Maar de risicos en ook het geld houden me toch nog tegen.
Ik ga ook naar een opticien in de buurt om zekerheid te hebben over mijn sterkte want de arts was hier nogal vaag en wisselend in.
 
Update 2-6-2006:
Twee dagen geleden ben ik aan 1 oog bijgelaserd nadat ik in okt.05 lensimplantaten heb gekregen( zie verhaal van 30-01).
Na lang nagedacht te hebben dus toch de stap gezet om bij te laseren. Er is gekozen voor 1 oog daar dit oog het minst goede resulaat had en ook mijn " dominante" oog is. Hierdoor voelde het risico voor mij ook kleiner en kon ik de stap eindelijk maken.
Uit veel verhalen die ik heb gelezen kwam naar voren dat het laseren erg meevalt. Ik vond het erg tegenvallen terwijl ik me erop had voorbereid dat het pijnlijk zou zijn. Ter verduidelijking de methode waar bij mij voor is gekozen(prk, lasek) is ook pijnlijker maar kent minder risico"s.
Het laseren en ook de pijn erna was bijna ondraaglijk. Om een cijferindicatie te geven een 9,5. Het idee dat ik beter af zou zijn doordat ik maar 1 oog liet doen bleek onterecht want door de pijn kon ik zelfs mijn goede oog niet openen. De volgende dag was de ergste pijn verdwenen(toch nog wel een 8) en in de loop van de dag werd het steeds ietsje beter. Nu de tweede dag is het weer wat beter. Pijn is er niet echt meer, wel overgevoelig voor licht, tranen en een vervelend gevoel. Maar ik kan mijn goede oog weer gewoon gebruiken. Het ergste leed is geleden dus nu op naar herstel! Daar heb ik alle vertrouwen in. Ik zal het uiteindelijk resultaat laten weten. Daar is het immers allemaal om te doen geweest. Even schiet me te binnen dat ik maar stoer riep ; dat ik er zelf voor kies, het niets ernstigs is en pijn betrekkelijk als je weet waarvoor het is. Tja, twee dagen geleden dacht ik er echt even anders over. Nu ga ik weer die richting op!
 
Succes aan iedereen die de overweging nog moet maken of heeft gemaakt !
 
Opmerking redactie Ooglasertrefpunt:
Reacties op deze ervaring kunnen rechtstreeks gestuurd worden naar Jessica via : m.bilt at chello.nl