De vrijheid om 's morgens direct scherp zicht te hebben

Door Liesbeth Hollevoet op 7 september 2015

Al sinds mijn tiende droeg ik een bril. Lenzen waren voor mij geen optie omdat ik niet aan mijn ogen durfde komen. Het was voor mij al een hele prestatie om een wimper die in mijn oog gesukkeld was er weer uit te halen. Verder ben ik overgevoelig voor fel licht, wat een bezoek aan de oogarts er niet op vergemakkelijkt. Nu, een dikke vijftien jaar later, begon ik toch de afweging te maken… hoewel ik altijd heb gezegd dit nooit ofte nimmer te laten doen uit schrik en de overtuiging dat ik het niet zou kunnen. Maar schrik maakte al snel plaats voor een verlangen naar vrijheid. De vrijheid om ook in het zwembad scherp te kunnen zien; de vrijheid om mijn motorhelm op en af te kunnen zetten zonder dat geklungel met die bril; de vrijheid om in de winter een warme ruimte in te kunnen zonder dat je brilglazen bedampen; de vrijheid om ’s morgens wakker te worden, je ogen te openen en direct alles haarscherp te kunnen zien.
Nu restte mij enkel nog de overtuiging dat ik het wel zou kunnen.

Een goede vriendin had de ReLEx smile behandeling laten doen bij Dr. Van Cleynenbreugel van MEDIFOCUS te Oud-Heverlee (België). Haar ervaring was zo positief, dat ik besloot om zelf ook daar mijn ogen te laten laseren. Tijdens het vooronderzoek was ik behoorlijk nerveus, maar de manier van omgaan, de rust en het vertrouwen dat dr. Van Cleynenbreugel uitstraalde, kalmeerde mij. Het was voor mij een kleine overwinning dat ik de vooronderzoeken goed heb doorstaan en dit gaf me de overtuiging dat ik het wel zou kunnen. Om de ReLEx smile behandeling te vergemakkelijken, moest ik in de periode vanaf het vooronderzoek tot de dag van de ingreep oefenen met druppels inbrengen. Dit heeft mij achteraf gezien enorm geholpen.

Op 19 mei 2015 was het zover! Ik was wat nerveus, maar toch ook kalm. Dr. Van Cleynenbreugel overliep heel de procedure tot in detail. Ik wist perfect waar ik mij aan kon verwachten en wat er van mij werd verwacht : waarheen ik moest kijken, wat ik te zien ging krijgen en hoelang ik daar onbeweeglijk naartoe zou moeten kijken. Hierna gingen we naar het operatiekwartier. In het zaaltje ervoor kreeg ik een pakje aan en verdovende oogdruppels in van de assistente. In de operatiezaal mocht ik op een tafel gaan liggen en werden mijn ogen ontsmet, wat een beetje prikte. Vervolgens werd ik onder de laser geschoven. Hier kreeg ik eerst nog oogklemmetjes in en extra druppels. Toen was het zover… alles verliep exact zoals werd gezegd. De ingreep zelf was volledig pijnloos en duurde minder dan 8 minuten per oog. Voor ik het goed besefte stond ik alweer in de wachtruimte, zonnebril op en naar huis.

Toen de verdoving begon uit te werken, voelden mijn ogen moe en pijnlijk aan, alsof er zandkorrels in zaten die schuurden als je ze open deed. Ik probeerde zoveel mogelijk te rusten en tegen de avond kon ik al wat zien en was de pijn al bijna weg. De volgende ochtend kon ik mijn ogen al goed opendoen en zag ik echt scherp. Die dag moest ik al op controle bij dr. Van Cleynenbreugel. De leestesten gingen uitstekend en ik had geen pijn.

De dagen na de ingreep was enkel het kijken naar een computerscherm vervelend, omdat mijn ogen snel uitdroogden door het staren. In de verte kijken was heerlijk : elk detail was haarscherp. Ik zag beter dan tevoren! ’s Avonds geen last van halo-effecten en na een paar weken ook geen last meer van droge ogen. Sinds de dag dat ik mijn ogen heb laten laseren, heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing! De ingreep ging zo vlot dat als ik terug in de tijd kon gaan, ik het zonder twijfelen opnieuw zou laten doen!

Bedankt dr. Van Cleynenbreugel!