Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

De vrijheid om zonder bril of contactlenzen te leven, was ik onmiddellijk gewoon

Door Ewout Lacroix op 24 juli 2015
Het lijkt zo lang geleden dat ik nog een bril droeg. In werkelijkheid blijkt het slechts 4 maanden geleden te zijn.

Ik droeg niet graag een bril en daarom wisselde ik af met contactlenzen. Deze combineerden trouwens veel gemakkelijker met zwemmen, andere sporten en activiteiten. Ondertussen las en hoorde ik over laseroperaties van vrienden en collega’s. Ik was echter nooit volledig overtuigd om de stap te nemen. Enerzijds werd ik afgeschrikt door de kostprijs, anderzijds door de aard van de operatie, aangezien ik geen enkel risico wou nemen met iets dermate essentieels als “mijn ogen”.

Daar ik tijdens al deze jaren evolueerde van 6 maand lenzen naar daglenzen en ook deze laatste mijn ogen irriteerden naar het einde van de dag toe, werd het tijd voor mij om er een prioriteit van te maken.

Mijn vooroordelen tegenover een laseroperatie veranderden op het moment dat ik de folder van MediFocus (Oud Heverlee, België) in mijn handen kreeg. De folder was overzichtelijk opgesteld en beschreef duidelijk de beschikbare technieken met voor- en nadelen. De website bood meer informatie met onder andere verduidelijkende Youtube filmpjes. De relatief nieuwe techniek ReLEx Smile verlaagde voor mij de drempel om echt interesse te hebben en de eraan verbonden kostprijs voor mezelf te rechtvaardigen.

Na een eerste contact met de oogarts, Dr. Van Cleynenbreugel, was ik volledig overtuigd. Ik werd ontvangen in een hygiënische, functionele en modern strakke praktijk. Verder kreeg ik een zeer deskundige uitleg en onderging een eerste vooronderzoek om te bepalen voor welke technieken ik eventueel in aanmerking kwam. Dit onderzoek liet alle opties open, waarna we een afspraak maakten voor het tweede deel van het vooronderzoek. Hiervoor mocht ik voorafgaand m’n contactlenzen gedurende 20 dagen niet dragen. Tijdens het tweede vooronderzoek werd er een pupilverwijdende vloeistof gebruikt. Blijkbaar wisselt de reactie hierop van persoon tot persoon. Na dit onderzoek waren mijn ogen in het begin zeer gevoelig aan licht. Ik kon van dichtbij helemaal niets zien met bril en had redelijk wat hoofdpijn. Na enkele dagen begon de ene pupil sneller te krimpen dan de andere waardoor dit een raar gevoel veroorzaakte. Het heeft minstens een volledige week geduurd voordat m’n zicht terug volledig normaal was.

Aangezien ook dit tweede vooronderzoek positief was en beide ogen voldeden aan alle voorwaarden voor het toepassen van de ReLEx Smile techniek, hebben we onmiddellijk een afspraak gemaakt voor de operatie. Dit kon op zeer korte termijn: in mijn geval kon ik twee weken later al geopereerd worden. De oogarts liet mij echter volledig vrij om eerst alle informatie te verwerken op m’n eigen tempo en mijn beslissing te nemen wanneer ik er klaar voor was. Dit is belangrijk en creëert een extra gevoel van vertrouwen.

Op 22 januari 2015 was het dan zover! De voorbereiding nam naar mijn gevoel meer tijd in beslag dan de operatie zelf. De operatie duurde ongeveer 6-7 minuten per oog. Dr. Van Cleynenbreugel legde stap per stap uit wat hij exact ging doen, wat er van mij verwacht werd en wat ik eventueel kon voelen. Na 20 minuten was alles achter de rug en had ik een wazig zicht. Geen enkel moment had ik pijn of angst gevoeld. Diezelfde avond heb ik TV kunnen kijken en ondervond zelfs geen problemen met het lezen van ondertitels. Hoewel het zicht al scherp was, waren er toch neveneffecten zoals halo effecten of letters die “extra vet” leken. Het is zeer bemoedigend en eigenlijk onvoorstelbaar om zoiets te kunnen, enkele uren na een dergelijk belangrijke operatie.

De volgende dagen was het vooral zeer vermoeiend om aan een PC te werken en waren mijn ogen gevoelig voor lichtrijke omstandigheden. Aangezien ik op dat moment professioneel niet actief was, had ik de vrijheid om ook overdag voldoende te rusten. Dit droeg zonder twijfel bij tot een extra spoedig herstel. Het intensief druppelen was op dat moment eveneens een echte noodzaak en kostte geen enkele moeite.

In het begin bleef het moeilijk om me lang te concentreren op een tekst en wisselen tussen dichtbij/veraf was evenmin gemakkelijk. Toen ik enkele weken later terug begon te werken en ganse dagen achter de laptop zat, heb ik toch wel enkele pijnstillers moeten nemen en terug intensiever gedruppeld.

Op het moment dat ik deze tekst schrijf, zijn we 4 maanden na de operatie en ondervind ik geen enkele hinder meer, op geen enkel gebied. Ook de controles bij Dr. Van Cleynenbreugel, na de operatie, zijn probleemloos verlopen.

Het meest positieve is echter het uiteindelijke resultaat: dit overtreft werkelijk alle verwachtingen! Ik had gedacht dat mijn zicht identiek zou zijn aan dat met het dragen van contactlenzen. Het is echter opmerkelijk beter: enerzijds zie ik gevoelig scherper, anderzijds is mijn zicht nu rijker aan details en merk ik wijzigingen veel sneller op. Ik heb soms zelfs de indruk dat mijn reactievermogen hierdoor is verbeterd. De vrijheid om zonder bril of contactlenzen te leven, was ik onmiddellijk gewoon. Hoewel ik geen fervente sporter ben, zijn er vele andere situaties waarbij een bril of lenzen echt vervelend waren. Conclusie: de kwaliteit van verschillende aspecten van mijn leven is er gevoelig op vooruit gegaan!

De retorische hamvraag: zou ik het opnieuw doen en vind ik het de investering waard?
Absoluut, geen twijfel mogelijk! Zeker bij Dr. Van Cleynenbreugel.