Droom komt uit in Istanbul

Door Miranda Hovius op 11 juni 2007
Ik wil graag mijn ervaring met anderen delen voor diegenen die twijfels hebben over het oog laseren en voor mensen die hun ogen graag willen laten laseren.

Ik, een vrouw van 21 jaar had een sterkte van -2 en cilinder –0.75 en -1.75 en cilinder -1.0.

In het begin een bril gedragen en na 3 jaar lenzen geprobeerd maar dit voldeed niet goed, ik kreeg oogontsteking tot ergens aan toe en ook dat ik men lenzen niet eens meer normaal in kon doen. Dit was voor mij een grote teleurstelling. Dus zat er niks anders op als weer een bril te moeten dragen, wat mij ontzettend veel heeft belemmerd in alles. Om te beginnen zat ik al tijden te piekeren over het oog laseren. Vaak hoor je negatieve en slechte verhalen in je omgeving of via het internet. Vaak worden de negatieve verhalen veel sneller verspreid als de positieve verhalen. Dus ik had zoiets van ja om mijn ogen daarvoor te riskeren. Op den duur kwam ik via men familie in aanmerking met een man die z’n ogen gelaserd heeft bij Intervision een kliniek in Amsterdam die heel erg positief over deze kliniek was en zijn ervaring heeft verteld over het oog laseren. Ik heb de internetsite van Intervision bespeurd en brochures aangevraagd. Na veel piekeren en nadenken had ik besloten om een afspraak te maken met Johan Bergen bij Intervision voor een vooronderzoek.

In februari ging ik naar het vooronderzoek samen met men zwager die ook graag z’n ogen wilde laten laseren. We werden open hartelijk ontvangen door Johan Bergen, de optometrist. We kregen een aantal onderzoeken om te bepalen of je geschikt bent voor het oog laseren. Dit word grondig gedaan en Johan is eerlijk over de uitslag. Men zwager bleek jammer genoeg niet geschikt te zijn voor het oog laseren. Voor mij ging het wel verder, mijn ogen bleken wel geschikt te zijn voor het oog laseren! Één puntje aan men ogen was dat mijn pupillen iets aan de te grote kant waren maar dat was verder geen probleem dat konden ze behandelen met Q-vision. Nu alleen nog goedkeuring door de oogchirurg dr. Dr. A.N. Ofluoglu uit Istanbul.
Na het vooronderzoek had ik een heel goed en vertrouwd gevoel bij deze kliniek. Alle vragen die ik had werden beantwoord. Wat mij gelijk op viel was dat Johan Bergen heel persoonsgericht werkt, veel tijd aan je besteed en dat je niet het gevoel krijgt dat het allemaal lopende band werk is dus voor het geld. Johan Bergen heeft de volste vertrouwen erin. In overleg met en op advies van Johan Bergen heb ik gekozen voor de Lasik- intralase Q-vision tissue save methode. Dit is de methode waarbij alles met de laser gebeurd. Je gaat samen met de optometrist Johan Bergen en een groep mensen die gelaserd worden (en eventuele partners) naar Istanbul toe om daar je ogen te laten laseren. Tijdens de behandeling is Johan Bergen ook aanwezig in de operatiekamer en stelt je zoveel mogelijk op je gemak.

In die tussen tijd dat ik goedkeuring door de oogchirurg Dr. A.N. Ofluoglu kreeg en besloten had om men ogen laten te laseren, kon je Johan bergen ten alle tijden bellen/ mailen over vragen etc.

Intervision biedt een all-in arrangement aan, dit betekend dat alles erin zit. Het pakket bevat eigenlijk alles. Je hoeft je nergens druk om te maken want alles word verder geregeld. Als je precies wil weten wat er allemaal in het pakket zit kun je kijken op de het internetsite van Intervision.
Zondag: vertrek naar Istanbul
De dag was aangebroken…..
Met een groep van 17 mensen waarvan 11 mensen werden gelaserd zijn we naar Istanbul gevlogen. De vliegreis was goed verzorgd, we vlogen met Turkish Airlines wat over luxe was. Daar aangekomen werd onze visum geregeld en stond er een busje klaar om ons naar de plaats van bestemming te brengen “Het Sellar Hotel”. Daar kwamen we bepakt en bezakt aan met al onze koffers. We hebben eerst even onze hotelkamer bekeken en de koffers gedumpt en daarna nog even gezellig samen met de groep wat gedronken en onze laatste nicotine lust binnengekregen. Eventuele laatste vraagjes konden nog gesteld worden aan Johan.

Maandag: de dag van onderzoeken en de behandeling
Om 9 uur stond het tranfer busje klaar om ons naar de kliniek het ziekenhuis te brengen.
Eerst allemaal weer vooronderzoeken gehad om er zeker van te zijn dat je gelaserd kunt worden. De hele groep was goedgekeurd voor de laser behandeling! Er werd een indeling gemaakt door de chirurg. Ik was als laatste aan de beurt voor het laseren. Toen ik dit hoorde werd ik toch wel een beetje emotioneel omdat men partner ook niet bij me was maar ik werd gelukkig goed opgevangen door één van de groep wat ik ontzettend heb gewaardeerd. Voor die tijd ben ik nog even in de straatjes van Istanbul rondgelopen en toen om half 4 was ik dan eindelijk aan de beurt!
Het operatiejasje aan, mutsje op, de bril af, de oogdruppels in voor verdoving, nu kreeg ik toch echt wel even kriebels. Tijdens de behandeling word je goed begeleidt door Johan Bergen. Hij verteld stapsgewijs wat de chirurg gaat doen. Tijdens de behandeling voelde je de klem wel en de houdertje die op je oog word gedrukt om een lapje te maken. Van het laseren zelf voel je helemaal niks alleen een klein beetje warmte, wat niet vervelend is. Toen ik uit de operatiekamer kwam zag ik gelijk al een sterke verbetering alleen nog een lichte waas van dichtbij. Een half uurtje later begonnen men ogen te branden. Je kan het een beetje vergelijken met bijvoorbeeld: oogontsteking en/of lasogen. Ook voelt het alsof je je lenzen in ogen hebt die niet goed zit. Gelijk de zonnebril op vanwege de felle zon en daglicht en men oogjes laten druppelen. De ogen druppelen bijt de eerste dag eventjes maar de volgende dag was het ergste over. Ik wil erbij zeggen dat dit mijn gevoel en mijn mening over het oog laseren is en dat dit natuurlijk bij iedereen verschillend is. Iedereen kan dit weer anders ervaren. Nadat iedereen behandeld was kregen we gelijk nog een nacontrole door de oogchirurg Dr. A.N. Ofluoglu. Bij iedereen van de groep zag het er goed uit! En de pijn dat ben je echt snel weer vergeten als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt.

Terug naar het hotel toe met het transfer busje.
In het hotel even lekker uitrusten en bijkomen.
Na 3 uurtjes begon het branden van de ogen al aardig af te zakken.
’s Avonds rond 19.00uur zijn we met de hele groep al weer gezellig uiteten geweest! Wat mij een vertrouwd gevoel gaf was dat Johan in de buurt is dus voor het geval als er iets is kun je altijd vragen en wat mij er door heen heeft gesleept is dat je met een groep mensen samen bent die ook gelaserd zijn dus die ook hetzelfde hebben meegemaakt en hetzelfde voelen. Dit neemt een stuk onzekerheid weg. Ook kregen we goede hulp van de partners die elke uur onze oogjes gingen druppelen.

Dinsdagochtend:
Om 07.30uur eerst lekker ontbeten op de bovenste verdieping waar je kon genieten van het uitzicht op Istanbul en dat zonder een bril!
Met de oogjes ging het steeds beter, alleen nog beetje rood.
Om 9 uur stond het tranfer busje klaar om ons naar het ziekenhuis UHG Group (De Universal Hospitals Group) te brengen. De nacontrole werd uitgevoerd door de chirurg en het zag er goed uit, alleen nog een beetje irritatie/roodheid bij men ogen. Wat was ik blij!! Om 10.00uur stonden we alweer buiten het UHC group (De Universal Hospitals Group) ziekenhuis. toen nog even samen leuke groepfoto’s gemaakt en daarna terug naar het hotel.
Verder hadden we de hele dag voor ons zelf. Johan Bergen had een reisleider geregeld die samen met ons de stad Istanbul in ging. Eerst naar Aya Sofia daarna de grote blauwe moskee en natuurlijk niet te vergeten de grand bazaar. Ook even een lekkere brunch tussendoor gegeten, samen een terrasje gepakt, genoten van het uitzicht en het mooie weer. En om natuurlijk niet te vergeten hebben we veel gelachen met elkaar.
’s Avonds zijn we weer met de hele groep lekker uiteten geweest, waar we op de bovenste verdieping op een open dak terras zaten en tijdens het eten weer konden genieten van het uitzicht. Na het eten nog even een afzakkertje bij een restaurantje even lekker wat gedronken samen. Bij het hotel aangekomen zijn we gaan slapen.

Woensdag: de dag van vertrek naar Nederland
Om 07.30uur konden we weer genieten van het uitzicht tijdens het ontbijt. De koffers ingepakt en de kamer op orde gemaakt. Om 9uur samen met m’n hotelkamergenote vertrokken naar de grand bazaar met de tram. De rest van de groep ging naar het Top Kapi Paleis of gingen iets voor zich zelf doen. Om 11.30uur stond het transfer busje klaar om ons naar het vliegveld te brengen.

Tegen 16.30 landden we op schiphol, de koffers halen en toen hebben we afscheid van elkaar genomen. En ook hebben we email adressen met elkaar uitgewisseld zodat we contact met elkaar konden houden via internet.

Maandag 21 mei: de eerste nacontrole in Amsterdam.
Dit was wel spannend want ik was benieuwd hoeveel zicht ik had en of mijn oog er goed uit zag. Mijn traanfunctie was goed en ik had al een zicht van 125%.
Ik mocht stoppen met de antibiotica en corticosteroïden. Nu alleen nog 3 keer daags kunsttranen druppelen.

Zondag 3 juni: de tweede nacontrole in Amsterdam.
Mijn traanfunctie was nog steeds hartstikke goed. Men ogen zagen er zo goed uit dat ik mocht stoppen met 3 keer druppelen op een dag. Ik hoef alleen nog maar te druppelen als men ogen daar behoefte aan hebben. Johan heeft daarna nog even een oogtest gedaan waaruit blijkt dat mijn zicht nu ruim boven de 125% is en dat ik van zowel dichtbij als veraf goed kan zien/ lezen.

Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben dat ik dit gedaan heb!
Tot op de dag van vandaag, vind ik het nog steeds een wonder.
Ik zie beter dan tevoren als met een bril. Ik wil dan ook bij deze vertellen dat alle kritieken over Intervision helemaal niet waar zijn, ik kan dat vertellen omdat ik daar ben geweest en ben behandeld. Via de internetsites is het gewoon een strijd tussen alle mensen die hun mening al klaar hebben over een kliniek terwijl ze daar niet zijn behandeld. Je moet heen gaan waar je je het meest veilig en vertrouwd voelt. En op je eigen intuïtie afgaan. Mijn ervaring met Johan is perfect en ik zou in ieder geval niks anders gewild hebben.

Johan Bergen, ik wil je ontzettend bedanken voor alles. Zonder een bril door het leven verder gaan was iets wat een droom voor mij was. En het is uitgekomen!

Voor iedereen die zich wil laten laseren raad ik aan om contact op te nemen met Johan Bergen (optometrist) in Amsterdam.

Voor vragen kun je me gerust mailen: miranda_hovius at hotmail.com of reageren op mijn verhaal.

Groetjes Miranda