Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Ervaring LASEK Visionclinics Amsterdam/Utrecht

Door Tim M op 14 mei 2013
Na ruim 12 jaar lenzen gedragen te hebben, waarvan de eerste 7 met lenzen van de Kruidvat (goedkoop, totaal niet zuurstof-doorlatend en slecht voor je ogen) en daarna betere via de opticien, waren mijn ogen er klaar mee. Een half jaar heb ik met steeds andere lenzen, vloeistoffen en bril-periodes de strijd aangegaan met rode, droge en vermoeide ogen. Niets hielp dus lenzen moest ik opgeven. Een bril was vanwege sport geen optimale optie, ooglaseren leek een goed alternatief. Ter info, ik had -3 aan beide ogen.

Het was een spannende keuze, het lijkt een hele ingreep aan een toch bijzonder kwetsbaar deel van het lichaam, dus ik vond het belangrijk om een kliniek te zoeken die professioneel op mij overkwam en die genoeg duidelijkheid gaf over de methode van behandeling maar ook over de risico’s. Op de website van Visionclinics.nl werd van beide een uitgebreide, eerlijke beschrijving gegeven waarbij de professionaliteit van de website en het heldere taalgebruik mij veel vertrouwen gaven in de kliniek. Als dit soort randzaken strak, professioneel en foutloos in orde zijn ben ik er ook geruster op dat de belangrijkere elementen van de behandeling goed zijn geregeld. Een ander voordeel is ook dat mijn zorgverzekering (Agis) een afspraak heeft lopen met Visionclinics en ik hierdoor 10% extra korting kreeg op de behandeling, bovenop de 500 euro die (eenmalig) vergoed werden. Het loont wat mij betreft zeker de moeite om, in ieder geval voor 1 jaar, een zorgverzekering af te sluiten die ooglaseren deels vergoed.

Visionclincs leek dus een goede optie. Ik heb de uitgebreide oogtest gedaan, waarbij de professionaliteit van de kliniek nogmaals opviel. Het voelt als lopende band-werk maar in de positieve zin van het woord. Je wordt op een efficiënt gestroomlijnde manier door het proces van testen en behandeling meegenomen. Het loopt als vanzelf, de uitleg is duidelijk en er is genoeg ruimte om zelf vragen te stellen. Je merkt dat de mensen die er werken verstand van zaken hebben en ik voelde me serieus genomen. Ik werd behandeld als klant en niet als patient. Wellicht is dit het verschil tussen private clinics en gereguleerde zorg als een ziekenhuis, maar hiervoor heb ik te weinig vergelijkingsmateriaal.

De oogtest, uitgevoerd door een assistente, wees uit dat ik tot de 75% van de mensen behoor die behandeling mogen ondergaan. Mijn hoornvlies was aan de dunne kant dus een LASIK werd afgeraden maar TransPRK en LASEK behoorden tot de mogelijkheden. De oogarts, Dhr van Asdonk, gaf me persoonlijk de laatste controle en deelde me de conclusies van het onderzoek mee. Ik merkte bij zijn conclusie wel een zachte sturing in de richting van de duurdere TransPRK behandeling maar ik had al gelezen dat deze behandeling in wezen niet bijzonder veel verschilt van de (toch +- 900 euro voordeligere) LASEK behandeling. De genezingsfase is schijnbaar een dagje langer en het duurt 3 tot 4 weken voor het zicht “optimaal” is ipv 2 tot 3 weken maar dit voelde wat mij betreft een beetje als giswerk. In principe is namelijk alleen de methode van hoornvliesverwijdering anders bij de TransPRK. Ik heb dus omwille van het geringe verschil in behandeling en geruime verschil in prijs gewoon gekozen voor de LASEK. Veel reacties op dit forum waren positief, en goed, wellicht is de genezingsperiode wat pijnlijker, maar oneerbiedig gezegd heb ik een beetje extra pijn wel over voor een slordige 1000 Euro.

De behandeldatum was een maand later, op 2 mei gepland. 4 dagen van tevoren druppelen, vervoer geregeld van en naar de behandeling (een ABSOLUTE must, zeker doen) en op 2 mei kon ik in de ochtend verschijnen bij de kliniek in Utrecht waar men de operatie uitvoert.
Weer werd ik zeer efficiënt opgevangen. Alles lijkt vanzelf te gaan. Je gaat naar de wachtkamer, levert je toestemmingsformulier in (dat is wel een beetje creepy om te doen, hiermee neem je namelijk officieel de behandeling “voor eigen risico”). Vervolgens krijg je een tweede oogtest om zeker te zijn van de goede instellingen, slik je een valium en 2 paracetamol tegen de zenuwen, ga je naar een andere wachtkamer, krijg je een tasje vol medicijnen met een duidelijke uitleg wat je ermee moet doen, zelfs 3 keer herhaald zodat je het ongeveer kunt dromen. Daarna word je meegenomen, naar een derde wachtruimte waar men de verdovingsdruppels aanbrengt en je 25 minuten naar behoorlijk verschrikkelijke easy-listening hits uit de jaren 80 mag luisteren terwijl ze inwerken.

De behandeling is over in 15 minuten. Dr van Asdonk groette me bij binnenkomst (prettig om de controles en behandeling door dezelfde dokter te krijgen) en begeleidde me kundig door de procedure heen. Die is niet prettig, maar niet bijzonder pijnlijk. Eerder interessant en intens. En zeer snel voorbij. Binnen de gezegde 15 minuten stond ik met mijn zonnebril op buiten de kamer en binnen 2 uur lag ik thuis op bed, klaar voor de stapel audio-boeken die ik te gaan had. Behandeling succesvol!

Het herstel
Dag 1, (dag van behandeling); geen centje pijn. Zelfs al redelijk scherp zicht bij vlagen, ongeveer -0,5 gok ik. Ik dacht “dit gaat makkelijk worden”. Dat was echter de Valium, prachtig spul is dat.

Dag 2 begon de pijn, niet heftig, zeker uit te houden, maar constant en altijd aanwezig. Het is branderig, prikkerig en je ogen knijpen steeds vanzelf dicht en tranen flink. Ik werd er erg moe van. Zicht werd minder, richting -1,5, maar dat was me verteld. Druppelen met antibiotica en bevochtiger is niet prettig omdat je ogen veel tranen, maar het voelde wel goed om het oog vochtig te houden. De eerste controle was direct de dag na behandeling. Dat was wel fijn, men zei dat het er goed uitzag. De dag is verder een beetje aan me voorbij gegaan. De nacht was vervelend, ik lag niet lekker, sliep 4 uurtjes aan een stuk en word dan wakker met droge pijnlijke ogen, dus weer druppelen.

Dag 3, nog steeds pijn, weer niet perse heftig, maar ik begin het nu wel zat te worden. Ik voel dat het toch wel een intense ingreep is waar je lichaam echt even helemaal van bij moet komen. Niet stressen, goed druppelen en veel rust nemen is het devies. Je kunt echt weinig en het is geen pretje. Zicht is nog steeds slecht. Ongeveer -1,5 nog steeds. In de nacht iets langer geslapen, maar weer een paar keer wakker geworden om te druppelen.

Dag 4, in de ochtend nog pijn, in de middag ging het beter en in de avond was de pijn verdwenen en bleef hij weg. Nog steeds erg moe en mijn ogen zijn zeer lichtgevoelig dus de zonnebril die je van Visionclinics krijgt is erg prettig. Voor het eerst weer even buiten geweest, dat voelde goed. Ogen voelden rustig en pijn was geheel verdwenen. Zicht was al beter, -1.

Dag 5, de bandagelenzen werden weggehaald, dat voelt als een opluchting omdat ik dag 4 de hele dag het gevoel dat ik droge lenzen in had. Je ogen krijgen weer lucht als de lenzen eraf zijn. Fijn gevoel. Het hoornvlies is in 3 dagen volledig terug gegroeid en nu zit er alleen nog een littekentje op dat weg moet trekken. Zicht was al redelijk prima, net iets beter dan de vorige dag.

De dagen daarna verbeterde mijn zicht snel. Op dag 6 was het eigenlijk al vrij scherp en op dag 7 leek het al redelijk stabiel en kon ik alles scherp zien. Nu, 10 dagen na de behandeling en na een laatste oogtest (zeer positief, sneller herstel dan verwacht, 120 % zicht terwijl 90% ongeveer verwacht was). Zie ik al goed scherp en functioneer ik prima, kan zelfs films kijken etc. Ik merk af en toe nog een klein waasje dat bij 2 keer knipperen weer verdwijnt. Ook heb ik op de fiets nog gevoelige ogen die wat drogig aanvoelen, dat is het litteken wat je nog een beetje voelt. Dan zijn de oogdruppels zeer fijn. Ik ben in ieder geval heel erg tevreden. Ik verwacht nog verdere verbetering in de komende maanden maar merk nu al een enorme verbetering in mijn situatie. Ik zou LASEK bij visionclinics aanraden.

Samenvatting van een lang verhaal.
- Sluit een goede verzekering af die een deel van de behandeling dekt
- Visionclinics Amsterdam is een goede kliniek, ze doen efficiënt en kundig hun werk.
- LASEK behandeling is goed te betalen, niet wezenlijk verschillend van de duurdere TransPRK en absoluut prima te overleven.
- De herstelperiode is niet prettig, zorg voor vervoer terug naar huis en een paar goede cd’s om te tijd mee te doden. Hou ongeveer aan dat je een week uit de running bent. Daarna kun (en wil) je echt weer aan het werk.
- Binnen 6 dagen had ik al prima zicht, maar dat kan voor iedereen anders zijn. Het viel mij in ieder geval erg mee.