Eye Center Europe: bedankt !!!

Door sandra roijakkers op 11 december 2007
Ik heb ruim 15 jaar probleemloos zachte lenzen gedragen. Afgelopen zomer kreeg ik een (volgens de lenzenspecialist) kleine irritatie aan mijn ogen. Na maanden sukkelen, oogdruppels, afwisselen met een reserverbril die achteraf de foute sterkte bleek te hebben, was ik het helemaal beu. Een bril vond ik geen optie vooral omdat ik daarmee niet lekker kon sporten (m.n. zwemmen, sportklimmen). En met mijn sterkte van -8.5 en -6.5, beide ook nog met een cilinder, was zonder bril of lenzen de wereld ingaan onmogelijk.

Ik heb op veel plaatsen advies gevraagd, maar kreeg steeds strijdige berichten. De ene lenzenspecialist dacht dat ik na een paar weken wel weer jarenlange zachte lenzen kon verdragen, de ander zei dat ik daarvoor over moest naar harde lenzen. Een lasercentrum adviseert (natuurlijk) laseren, en oogarts vond dat met mijn sterkte echter waanzin ("ze halen de helft van je hoornvlies weg"). Mijn gevoel neigde naar laseren, en dan femtolasik met een superdun flapje. Dan moest ik volgens mijn eigen berekeningen ruim boven de 250 micron en zelfs boven de 300 micron restdikte van het hoornvlies kunnen uitkomen. Dus binnen de veilige marge. Maar rationeel gezien zou een lensimplantaat misschien beter zijn. Daar ben ik geen grensgeval, en het is zelfs omkeerbaar. Toch vond ik het idee minder prettig: weer een extra lens, nu binnen het oog en erbuiten. En levenslang controle, dat zal toch niet voor niks zijn dus er is levenslang kans op infecties of andere problemen?

Uiteindelijk besloot ik naar de in de omgeving als goed bekend staande Augenklinik net over de grens in Ahaus te gaan. Zij kunnen implantaten uitvoeren, en de gewone lasik behandeling. Ik ging ervanuit dat ze een implantaatoperatie zouden adviseren, en had een heel lijstje met vragen klaar over waarom bij minder sterktes meestal laseren werd geadviseerd. Mijn doel was om na het bezoek daar te kiezen tussen femtolasik, lensimplantaat of harde contactlenzen. Tot mijn grote verbazing adviseerde men mij een lasik operatie. Antwoord op mijn vragen waarom geen implantaat kreeg ik nauwelijks ("op lange termijn slechtere ervaring mee, gewoon niet doen, luister nou maar naar ons wij hebben er verstand van"). Ik voelde me schandalig behandeld, het vooronderzoek kostte 118 Euro, maar de arts nam amper 5 minuten tijd om mijn vragen te beantwoorden. Maar in feite deed dat er niet veel toe. Als zij gewoon lasik aandurfden, dan moest femtolasik zeker veilig zijn. Ik was tevoren al bij Eye Center Europe geweest. Door de negatieve beoordeling van de Consumentenbond ben ik op hun naam geattendeerd. Ik weet niet precies welke criteria die bond gehanteerd heeft, maar het was me duidelijk dat hun behandelend arts een topper is, en met topapperatuur. Bij het vooronderzoek nam men alle tijd voor me, al mijn vragen werden beantwoord, ik voelde me een klant in plaats van patient, en voor mijn gevoel zat het goed. Maar ik wou graag een onafhankelijke bevestiging van mijn gevoel. Ik heb maar 1 paar ogen ...

Toen ik na het Ahaus-bezoek besloten had om bij hun een femtolasik operatie te ondergaan waren de laatste dagen echt aftellen. De operatie zelf viel tegen. Het laseren is maar 10 tot 20 seconden per oog. Maar wat is een seconde lang als je die schroeilucht ruikt en weet dat het onomkeerbaar is! En ik had ongeveer twee uur pijn, prikkende ogen, ogen die ik niet open kon houden. Klinkt ook als peanuts. Maar het leken wel 2 dagen. Daarna was de pijn weg, en nog weer 2 uur later kon ik gewoon mijn ogen open houden. Mijn man begon hongerig te worden, dus met de donkere zonnebril op zijn we wat gaan eten. Terugkomst op de hotelkamer was een historisch moment: voor het eerst in mijn leven kon ik zonder hulpmiddelen in bed TV kijken! De volgende ochtend had ik al 95% zicht. Gisteren, ruim een maand na de operatie, ben ik op controle geweest. Ik voelde me vanaf de eerste dag goed, 4 tot 6 keer per dag druppelen, maar zelfs met mijn werk waarbij ik veel achter de computer ziet geen noemenswaardige last. En perfect zicht! De controle bevestigde dat. Het zag er prima uit, en ik had 120% zicht.

Ik weet niet wat ik gemaild zou hebben bij een andere keuze (harde lenzen of implantaten), of als ik een ander centrum gekozen zou hebben, maar ik heb na heel veel piekeren en zoeken op internet deze keuze gemaakt, en ik ben er dolgelukkig mee.