Hopende hiermee andere personen te kunnen helpen

Door Dieter Decaluwe op 9 april 2016
bij deze mijn ervaring bij Medifocus Oud-Heverlee in België ivm ooglasering Relex Smile, met eerst even een backstory:

Ik droeg sinds 23 jaar een bril, hoewel ik het nooit enorm storend heb gevonden, vond ik mezelf nooit goed staan met een bril. Ook was het vervelend ivm zonnebrillen, gezien je altijd speciale lenzen nodig had. En in de winter, wanneer je buiten had gewandeld, en binnen kwam in een warme ruimte, condenseerden de glazen.

Afin, genoeg redenen om te laten lazeren, ware het niet dat dit onmogelijk was voor mij met de technieken van toen: ik heb enorm droge ogen. Ook daglenzen werkten niet, na 15 minuten waren mijn ogen al geïrriteerd. Alle merken geprobeerd, alle soorten, mijn ogen verdragen het gewoonweg niet.

Enkele jaren terug een alternatief gevonden: nachtlenzen. Dit zijn harde lenzen die je "s nachts aandoet, en "s ochtends uitdoet, die je oog hervormen zodat je beter kan zien. Ik had hier weliswaar schitterende resultaten mee (kon 2 volle dagen goed zien op 1 nacht met de lenzen), maar er waren 3 nadelen: 1) het was duur op jaarbasis, 2) je bent er elke dag "s ochtends & "s avonds mee bezig, 3) belangrijkste reden: op de duur konden mijn ogen het niet meer verdragen, dus zelfs niet "s nachts met de ogen dicht.

Ontmoedigd, heb ik er mij dan maar bij neergelegd dat ik voor altijd wel een bril zou moeten dragen, want noch lenzen, noch lazeren waren een optie voor mij owv de heel droge ogen die heel snel geïrriteerd worden.

TOT... een jaar geleden begin 2015, ik van een collega op het werk hoorde van een nieuwe lazer techniek, genaamd RelEx Smile. Deze zou veel beter geschikt zijn voor mensen met droge ogen, owv het feit dat er geen flapje gemaakt wordt. Deze collega was razend enthusiast. Nog beter, deze behandeling was mogelijk in Oud-Heverlee in België, bij MEDIFOCUS, dus dicht in de buurt. De collega was uiterst tevreden over de aanpak en professionalisme van Dokter Van Cleynenbreugel. Enige nadeel: het is een duurdere procedure tov de traditionele technieken (lasek, lasik etc), owv het feit dat het nieuwer is, met nieuwere apparatuur. Je moet rekenen op rond de 4200 EUR (schatting) ofzo voor beide ogen, inclusief de controles, en initiële consultatie etc.

De maanden na de ontdekking van RelEx Smile, heb ik nu en dan gekeken op het internet naar ervaringen, mogelijke nadelen, hoe de procedure in z"n werk gaat, de specifieke techniek ivm het vermijden van het flapje, de periode van herstel na de operatie etc.

Omdat ik wou beginnen met het volgen van tennis lessen, en ik sporten niet zo handig vind met een bril, heeft dat uiteindelijke de doorslag te geven om er voor te gaan. Ook owv mijn leeftijd (33 jaar), je moet niet langer wachten, want na de 40 wordt de kans groter dat je toch een leesbril met dragen, dus nu zo snel mogelijk profiteren van brilloos te zijn!

Binnen 5 dagen was alles geregeld, ongelofelijke service van Dokter Van Cleynenbreugel: - maandag de initiële consultatie gehad om te zien of ik wel geschikt was voor lazeren (en welke techniek): gelukkig was ik geschikt voor RelEx Smile. - dan 2 dagen de ogen laten rusten, immers als deel van deze eerste consultatie, worden er testen gedaan, waardoor je pupillen enorm groot worden voor enkele dagen, en toch ook wat vermoeid/gevoelig zijn voor licht etc
- dan donderdagochtend de knoop doorgehakt: ik wil me laten lazeren, en direct gebeld ervoor. Ook de oogdruppels gehaald uit de apotheek die voorgeschreven werden tijdens de eerste consultatie. Deze niet vergeten mee te brengen.
- Dokter van Cleynenbreugel was zo vriendelijk om speciaal een afspraak te maken voor een operatie op vrijdag
Mijn ervaring hiermee: alles wordt goed begeleid door de bevallige assistente en Dokter van Cleynenbreugel. De operatie is heel snel voorbij, ik schat zo"n 15 minuten. Op geen enkel ogenblik ervaar je pijn, dus geheel pijnloos. Wat voor mij nog het moeilijkst was, is het moment waar je plat ligt onder het apparaat dat de lazering doet: je moet naar een puntje kijken voor een 30tal seconden ofzo, maar dan verdwijnt dat lichtpuntje, maar moet je nog altijd in die richting kijken zonder de ogen te bewegen. Dit was voor mij een zware opdracht, ik had de neiging in m"n gedachten om m"n ogen te bewegen, en had hier wel stress van. Gelukkig kon ik lang genoeg mijn ogen stil houden, dus het was geen probleem. De Dokter had me wel gerustgesteld dat de machine m"n ogen volgt, en indien ik zou bewegen het automatisch stopt, maar toch...

De dokter stelt je gedurende de ganse operatie gerust. Na het lazeren door het apparaat, moet nog manueel door de Dokter het gelazerde lentikel (hoornvliesweefsel) verwijderd worden, door een piepklein incisie van nog geen 2 mm (die door de lazer al is gemaakt). Wederom dit doet totaal geen pijn, wel voor mij terug moeilijk, je moet naar een lichtpunt kijken maar omdat je zicht zo wazig is op dat moment, en er aan je oog "geprutst" wordt, wist ik soms niet meer waar precies te kijken. Wederom geen enkel probleem, de Dokter assisteert je ten allen tijde en stelt je gerust.

Na de operatie even gewacht in de wachtkamer. Je hebt wazig zicht, vooral veel "witte waas". Die dag na de operatie (die was rond 13 u) heb ik in de namiddag besloten om te slapen, of althans mijn ogen dicht te houden en naar muziek te luisteren. Druppels goed gebruiken op de juiste tijdstippen, en indien nodig de pijnstillers. Ik heb die namiddag lichte pijn ervaren in een van de ogen, maar heb eigenijk de pijnstillende druppels quasi niet moeten gebruiken, want het was eerder een vervelend gevoel ipv pijn (je kent het wel, alsof je een korrel in je oog hebt zitten). De dag erna was het korrelig gevoel al bijna volledig weg. De ochtend na de operatie direct op consultatie bij de dokter, die zag dat alles goed was. We hebben toen een wandeling gemaakt van 3 uur buiten in het bos, en ik kon al heel goed zien, bijna zo goed als met bril. Wel goed druppelen want je ogen zijn nog droog.

Tot slot, na een paar dagen had ik naar mijn gevoel al perfect zicht, niks van last of pijn of vervelend gevoel. Enkel droog natuurlijk, dus goed druppelen. Na enkele weken was het niet meer nodig om periodisch te druppelen, enkel wanner het nodig was, misschien 1x per dag of om de 2 dagen. Na 2 maanden ofzo, druppel ik nooit meer. Ongelofelijk voor iemand met zo"n droge ogen!!!

Mijn zicht is perfect, beide ogen zelfs > 100% ver zicht. Ik had wel geluk, na een maand was m"n zicht al > 100%, bij sommigen gaat dit trager, hou voor jezelf rekening dat het gemakkelijk 4 maanden duurt eer je ogen consistent goed zijn, en dan kan je niet ontgoocheld zijn. Maar het kan dus ook veel sneller, hangt af per persoon.

Ik werk dag in dag uit voor een computerscherm, en ik heb er niet speciaal last van ervaren de eerste 4 maanden, enkel sommige avonden waren m"n ogen echt moe. Dit gevoel gaat weg naarmate je ogen herstellen, maar hou er rekening mee dat dit enkele maanden kan duren.

Hopende hiermee andere personen te kunnen helpen in hun beslissing voor de behandeling!

Mvg,
Dieter Decaluwe