Ik had het veel eerder moeten doen

Door Carla Lankhaar op 12 november 2008
Begin juli heb ik lens implantaten gekregen bij Eye Q Vision in Amstelveen. Na meer dan 25 jaar probleemloos lenzen gedragen te hebben, kreeg ik opeens last van die dingen. Ook andere lensen hielpen niet. Vandaar de beslissing om lensimplantaten te nemen. Toen ik op zoek ging kwam ik uiteindelijk uit bij de site van Eye Q Vision in Amstelveen. Die website sprak me erg aan en ook de prijs was mooi.
Ik ben eigenlijk niet echt nerveus geweest omdat ik al zolang op deze dag had gewacht. Na wat verdovende druppels werden preventief een aantal gaatjes in mijn oogbol geschoten met een laser. Dit was om een evt. hoge oogdruk tegen te gaan. Ja, dat voelde aan alsof er een paar elastiekjes op mijn ogen werden afgeschoten..maar niet echt pijnlijk.
Daarna werd ik in operatie kledij gestoken en meegenomen door Leonie, de asstente (en vrouw) van dr. Versteeg. Ik mocht gaan liggen en kreeg meerdere druppels ter verdoving. Daarna werd er een kleine incisie
gemaakt en werd de lens voorzichtig geplaatst. Dit alles nam nog geen kwartier in beslag en toen mocht ik, samen met mijn man in een prive-kamer gaan zitten. Om de paar minuten kwam de arts even controleren of alles in orde was. Daarna om het kwartier, een half uur enz. Ik had even een troebel zicht maar daarna kon ik steeds meer zien en werd ook steeds een beetje blijer. Het duurde vrij lang voor mijn andere oog aan de beurt was, maar ook dat ging prima. Het engste aan de hele operatie was het moment dat ik dat scalpel naar beneden zag komen en de dr. me vertelde dat hij ging snijden. Ik lag volkomen stil, want dat leek me de beste optie bij een dergelijke operatie.
Onderweg naar huis merkte ik steeds meer dingen op die ik kon lezen. Ook de volgende dagen ontdekte ik steeds meer leesbaar spul, een poster aan een muur, een verkeersbord enz. enz. Toen de verdoving was uitgewerkt had ik eigenlijk wel wat pijn verwacht maar die bleef gewoon weg. "s Avonds wilde ik toch mijn lenzen uitdoen...en dat bleef nog wel een paar weken.
Nu zijn we een paar maanden verder en ik ben er al aan gewend. Links heb ik op dit moment nog min een kwart en rechts plus een kwart maar dat gaat waarschijnlijk helemaal goed komen. Ik heb er wel heel erg aan moeten wennen dat ik heel dichtbij niets meer goed kan zien. Als je min 10 had, zoals ik, dan was dat het enige dat wel ging. Ik ben er zo vreselijk blij mee dat ik het wel van de daken wil schreeuwen.
Petje af voor Dr. Versteeg en hulde voor de rest van het personeel.
Als ik nu terugblik (en het eerder had kunnen betalen) denk ik dat ik het veel eerder had moeten doen. Dat is dus mijn enige spijt. Ik heb flexibele lensen dus hoef ook nooit meer aan een evt. leesbril...jippie. Door die preventieve gaatjes zal ik ook nooit meer glaucoom krijgen.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het iedereen aan zou raden.