Ik voel dat mijn ogen in evenwicht zijn nu

Door Luc Jaspers op 17 augustus 2016
De laatste jaren had ik veel last van hoofdpijn/migraine. Hierbij merkte ik dat dit voornamelijk optrad na een lage werkdag waarbij ik veel vergaderde. Gaandeweg kwam ik er achter dat de oorzaak hiervoor wel eens bij mijn ogen zou kunnen liggen. Ik had enerzijds last van astigmatisme en anderzijds een kleine correctie voor het ver zien (maar niet voldoende groot om hiervoor een bril te dragen). De laatste jaren kwam daar ook nog het noodzakelijke leesbrilletje bij. Het telkens aanpassen tussen leesbril en "ver" kijken naar een presentatie tijdens een vergadering vermoeide mijn ogen sterk.

Ik ben dan ten rade gegaan bij Dr Van Cleynenbreugel van Medifocus te Heverlee. Ik had online veelvuldig informatie gezocht en gevonden m.b.t. het verband tussen ogen en hoofdpijn.

Op 9/11/2015 ben ik de eerste keer op consultatie gegaan. Mijn beide ogen werden zeer zorgvuldig en gedetailleerd onderzocht en "gemeten". Daarna heb ik mijn hoofdpijn-probleem uitgelegd aan Dr. Van Cleynenbreugel. Zijn diagnose was dat het voortdurend wisselen tussen "ver" zien en leesbril en dat gecombineerd met een toch wel significante vorm van astigmatisme van mijn rechteroog aan de basis lag van mijn veelvuldige hoofdpijn. Hij stelde voor mijn rechter oog te corrigeren met een ReLEx smile behandeling. De behandeling werd zeer gedetailleerd e grondig uitgelegd, incl. de mogelijke risico"s, bijwerkingen en de herstelperiode.

Ik besloot er dadelijk voor te gaan en er werd een afspraak vastgelegd voor 17/11/2015. Ik kreeg een informatiebrochure mee zodat ik thuis alles nog eens rustig kon nalezen.

De dag van de ingreep zelf heb ik me naar de praktijk van Medifocus laten brengen vermits ik na de ingreep niet zelf met de auto zou mogen rijden. Bij aankomst om 9u ontving Dr. Van Cleynenbreugel me dadelijk en hij stelde me ook dadelijk op mijn gemak. Hij overliep de gehele behandeling nog eens in detail en dan zijn we naar het "operatiekwartier" gegaan. Daar heeft een assistente mij geholpen met een haarnetje, plastic bescherming over de schoenen, verdovende oogdruppels, e.d. Ook zij straalde rust uit.
Eens ik op de behandeltafel lag, bleef de dokter me aanspreken en me gerust stellen. Hij zei op een bepaald moment dat hij niets meer ging zeggen omdat de behandeling zou uitgevoerd worden. Er werd een apparaat boven mijn hoofd geschoven,ik hoorde wat klikken en zoemen en enkele tellen later voelde ik dat de dokter "iets" aan mijn oog deed zonder te beseffen wat er juist gebeurde. Enkele tellen later zei hij dat de behandeling gebeurd was en dat alles goed verlopen was. Ik had geen greintje pijn gevoeld; alles was rustig en snel verlopen. De verpleegster bleef dan nog even bij me om me te verlossen van mijn plastic bescherming e.d. en dan mocht ik even gaan "bijkomen" in een wachtzaal. Alles heel relax en zonder pijn; enkel een wazig zicht uit mijn rechter oog herinnerde me aan de ingreep. Ik moest nog een half uurtje wachten tot ik werd opgepikt om naar huis te gaan; zelfs die wachtperiode werd aangenaam gemaakt door een kopje koffie.

Eens thuisgekomen zag ik nog goed door mijn linker oog maar mijn rechter oog bleef wazig en voelde aan alsof er zandkorreltjes in zaten. Ik voelde geen pijn. Even gaan rusten op de zetel, ogen dicht, bekomen van de "spannende" ochtend. Na de middag ben ik een paar uur gaan slapen en toen ik wakker werd, zag ik al iets beter door mijn rechter oog. Maar ik voelde nog altijd geen pijn; enkel het zandkorrel-gevoel. Tijdens het avondeten zag ik al wat er op mijn bord lag en "s avonds kon ik al tv kijken, weliswaar wat wazig via mijn rechteroog.

De dag erna moest ik "s morgens op controle gaan. Alles bleek prima verlopen te zijn. De eerste dagen droeg ik een zonnebril als ik buiten kwam (tegen het felle licht en als bescherming tegen de wind). De dokte had me een afwezigheidsbriefje van 3 dagen voorgeschreven voor het werk. De 3de dag was ik echter al voor een stuk aan"t thuiswerken en de 4de dag ko ik perfect gaan werken.

Op regelmatige basis ging ik op controle bij Dr. Van Cleynenbreugel en alles verliep prima. Mijn regelmatige hoofdpijn is ondertussen verdwenen; ik draag enkel een leesbrilletje (lookover-model). Ik voel dat mijn ogen in evenwicht zijn nu en ik voel me prima. Waar ik vroeger gemiddeld 1 keer per week last had van migraine, is dit nu teruggevallen naar 1 keer om de 2 maanden.

De ReLEx smile behandeling door Dr. Van Cleynenbreugel is de beste beslissing die ik ooit genomen heb.

Voor de volledigheid voeg ik ook nog even mijn pre- en postoperatieve gegevens toe:

Preoperatieve refractie rechter oog: -0,75 C -1 X 105

Preop keratometrie rechter oog: 41,3 / 41,8

Postop refractie rechter oog: -0,1 C X : Visus 1,2

Luc Jaspers
27/07/2016