Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Implantatie artiflex lenzen -9.5

Door Marlies van Berkel op 22 maart 2017
2 weken geleden heb ik artiflex lenzen laten plaatsen. Omdat ik in mijn zoektocht vooraf op internet vooral ervaringsverhalen tegenkwam over laseren en weinig over lensimplantatie heb ik besloten mijn verhaal te delen.

Ik heb vanaf mijn derde een bril, begonnen met -3 en -5. Rond mijn 12e ben ik overgestapt op lenzen. Mijn sterkte nam steeds nog een klein beetje af en zat afgelopen oktober op -7. Ik ben nu 32 jaar en mijn sterkte was voor het eerst stabiel gebleven.

Ik besloot een vooronderzoek te laten uitvoeren om te bekijken of ik in aanmerking kwam voor laseren. Bij het korte vooronderzoek bleek dat ik zeer waarschijnlijk niet op 0 zou uitkomen. Mijn hoorvlies was in principe dik genoeg, maar vanwege de hoge sterkte zou er zoveel weg gehaald moeten worden dat het niet meer veilig zou zijn. Er werd gezegd dat lensimplantatie waarschijnlijk wel een geschikte methode zou zijn. Een uitgebreid vooronderzoek zou dit definitief uit moeten wijzen, hiervoor mocht ik een maand niet mijn lenzen dragen.

Na een maand werden de berichten van het vooronderzoek bevestigd. Ik had me al wat verdiept in de artiflex lenzen en besloot dit te willen laten doen. Mijn ogen werden opgemeten op -9 met -1 cilinder. Er zouden 2 lenzen van -9.5 geplaatst gaan worden. Ze konden niet garanderen de cilinder 100% weg te krijgen. Maar mocht ik daar na een aantal maanden nog last van hebben dan zouden ze dat nog wat bijlaseren.

3 maanden later (ivm tussentijds geplande wintersport) was het zover. Ik mocht me melden bij de kliniek. Even later werd ik meegenomen, kreeg een jasje, muts en overschoenen. De anesthesist kwam een infuus inbrengen en ik werd naar de OK gebracht. Daar werd mijn re oog gedruppeld en afgedekt. Ik kreeg een roesje en was daarbij nog wel deels bij zodat ik me op een felle lamp boven me kon focussen. De 3 sneetjes die werden gemaakt heb ik niet gevoeld door het druppelen. Het inbrengen van de lenzen gaf wel even een heel erg naar drukgevoel in mijn oog. Gelukkig was dit ook snel voorbij. Even later werd hetzelfde bij mijn linkeroog uitgevoerd. Na ongeveer een half uurtje waren beide ogen klaar. Er werd wat dikke zalf ingedaan en ik kreeg een donkere beschermbril op.
Hierdoorheen kon ik al wel een beetje zien. Beter dan normaal gesproken zonder lenzen in. Ik had wat lichte hoofdpijn, na 2 pcm en even liggen op bed was dat snel afgezakt. In de avond kon ik voorzichtig wat tv kijken. Lezen op mijn telefoon ging een klein beetje, maar daar werden mijn ogen erg snel moe van.

De volgende ochtend mocht ik de beschermbril afdoen. Voor mijn gevoel zag ik al wel rond de 90%. Bij de controle in de kliniek die ochtend werd dit bevestigd. Links zag ik al 0.9 en rechts iets minder. De eerste paar dagen voelden mijn ogen sneller moe als ik lang op iets moest focussen, bijvoorbeeld laptop, telefoon of tv. Na een aantal dagen ging het eigenlijk heel erg goed, ik zag voor mijn gevoel helemaal goed. Ook autorijden was geen probleem.

Na een week werd er weer een controle uitgevoerd, daarbij was het zicht afzonderlijk per oog al 1.0. Met beide ogen samen was het zicht zelfs 1.2! De letters waren daarbij wel wat wazig, maar ik kon ze lezen.

Nu na twee weken wordt het zicht voor mijn gevoel nog steeds net iets scherper en heb ik eigenlijk nergens last van. Ik druppel nog braaf iedere dag (antibioticadruppels voor 3 weken en druppels voor droge ogen voor 2 maanden), maar heb eigenlijk geen klachten.

Samenvattend ben ik heel blij dat ik artiflex lenzen heb laten implanteren. Het is duurder dan laseren, maar ik vind het een fijn idee dat mijn hoornvlies nog helemaal intact is. Mocht ik het ooit willen dan kan deze lens eruit gehaald worden en is de situatie weer zoals hij was. De ingreep was vervelend, maar duurde niet lang. Na een dag zag ik 90% en na een paar dagen alweer 100%. Ik heb nauwelijks klachten gehad en kon na een halve week alweer mijn normale werkzaamheden hervatten.

Geweldig om "s morgens wakker te worden en direct te kunnen zien! Soms wil ik per ongeluk alsnog wel mijn bril van het nachtkastje pakken, maar dit hoeft niet meer.