Na quicktest staar ontdekt en succesvol behandeld

Door Carolien van Rijn op 30 augustus 2007
Na zoveel jaar de stap genomen. Ik wilde mn ogen laten laseren. Ik had -10 en nog een flinke cilinder aan beide ogen. Al snel bleek dat ik niet geschikt ben voor laseren. Ik had bij een paar klinieken afspraken gemaakt voor een quicktest. Toen ik bij kliniek nummer 2 kwam, dacht ik. Ik krijg te horen dat ik niet geschikt ben voor laseren maar wel voor implantlenzen.
Nou de oogarts kwam met de mededeling dat ik staar had!
Ik stond wel even raar te kijken, ik had van alles verwacht maar niet dat ik staar zou hebben. Ik ben 32 jaar!
Bij het ziekenhuis waar ik werkzaam ben is een staarstraat en ik kon daar heel snel terecht. Binnen 11/2 week voor alle onderzoeken en opmeten voor de te implanteren lens. Ik heb een speciale lens die ook mijn cillinder corrigeerd. 21/2 week na alle onderzoeken kreeg ik de eerste lens implantaat op 2 augustus. De ok was onder druppelverdoving en je bent dus helemaal bij. Binnen een half uur was de oude lens met staar verwijderd en de nieuwe geplaatst. Het was tijdens de ok af en toe wel gevoelig maar het resultaat is verbluffend. Ik werd de verkoever opgereden en ik kon zien hoe laat het was! Ik was snel op de afdeling en daar nog even wat gedronken en ik mocht al naar huis. De volgende dag voor controle en mijn zicht was al 95%. Met een bril of contactlenzen ben ik nooit verder gekomen dan 80%. (De laatste metingen waren bij mij gemiddeld 40 tot 50%, door de staar).
Maandag 27 augustus is mijn linkeroog gedaan, de ok was minder pijnlijk en wederom was ik binnen een half uur voorzien van een nieuwe lens. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar hoe snel het allemaal gaat. Het oog was minder pijnlijk na de ok tot "s nachts, toen werd ik echt wakker van de pijn in het oog. Een paar paracetamol en toen zakte het gelukkig. De dag erna wederom voor controle en een zicht al van 100%. De pijn in het oog kwam van een irritatie die er tezien was. Zodoende moet ik straks weer voor controle en ondertussen moest ik extra gaan druppelen. Nu heb ik geen last meer van het oog, en ik verwacht ook geen problemen meer bij de controle afspraak.

Voor mij is het zicht wat ik nu heb werkelijk ongelofelijk. Alles is veel helderder en scherper en dat zonder contactlenzen of een bril. Het enige wat ik nu wel nodig heb is een leesbril. Maar dat weegt niet op tegen het plezier wat ik nu al heb van mijn nieuwe ogen. Dr. van Philips uit de  Haaglandenkliniek mijn dank hiervoor.