Prima uitzicht op Istanbul

Door John Franck op 17 augustus 2005
16 juli 2005 heb ik mijn ogen laten laseren in het Acibadem Oogkliniek in Instanbul. Alles is perfect door Human First in Rotterdam geregeld. Voordat we naar Istanbul reisden zijn mijn ogen onderzocht door een Nederlandse oogarts in Sassenheim.

Bij aankomst (om 12 uur "s nachts) zat onze Nederlandse gids Claudia in het 5 sterren hotel al op ons te wachten.
 
Volgende dag zijn we naar de privé kliniek gegaan voor het tweede vooronderzoek (geheel begeleid door Claudia). Hier blijkt al snel dat het om een zeer professioneel ziekenhuis gaat welke gericht is op o.a. de Turkse hogere middenklasse. Een verzorgd ziekenhuis met de modernste apparatuur waar menig ziekenhuis in Nederland niet aan kan tippen. Absoluut geen beunhazen maar zeer ervaren specialisten opgeleid o.a. in Europa en Amerika.
 
Ik werd geholpen door een vrouwelijke dokter (voornaam Esra) die goed Engels spreekt en opgeleid is in Philladelphia (US). Bij mij heeft het vooronderzoek vrijwel de hele dag geduurd (ik heb grote pupillen wat het voor de dokter lastiger maakt). Dokter Esra wilde gewoon zeker zijn en liet me niet zo maar behandelen. Uiteindelijk (na overleg met verschillende collegae) is besloten om te gaan laseren. Overigens werd mij geadviseerd om niet de Wavefront behandeling te doen aangezien dat in mijn geval geen meer waarde zou hebben. Ze gaan duidelijk niet voor onnodige behandelingen! De andere dag werd de Lasik behandeling uitgevoerd.
 
Een spannende dag. Zelf heb ik een kalmerend pilletje genomen (in overleg met Esra) en dat heeft mij tijdens de korte operatie wel geholpen (advies voor iedereen: vraag je huisarts vooraf om rustgevers). Je wordt immers in volle bijzijn aan je ogen geholpen en je moet je ogen rustig houden. Bij de operatie zijn naast de oogarts zeker 4 assistenten aanwezig. Claudia was er ook bij om het een en ander te vertalen. Dat heb ik als zeer prettig ervaren.
 
De operatie start met het aanbrengen van een plastic folie om de te behandelen oog (wordt geplakt met een soort tape). Dit is een benauwend gevoel (als voorbeeld: leg een plastic zak over je gezicht en plak deze af bij je ogen). Natuurlijk zijn je ogen al diverse malen gedruppeld met verdoving. Hierna wordt de ooglidspreider gemonteerd (voel je weinig van) en daarna de Microkeratoom. De Keratoom wordt stevig op je oogbol gedrukt (dit geeft een onprettig drukkend gevoel) zodat je het oog niet meer kan bewegen. Hierna wordt het hoornvlies gesneden. Bij mij was dit pijnloos maar natuurlijk geen prettig gevoel. Gelukkig zie je het niet en gaat het snel (rond de 5 seconden dus even volhouden!). Daarna het laseren hetgeen met een aantal seconden achter de rug is. Hierna wordt het flapje hoornvlies weer terug gelegd en voorzichtig aangedrukt. Per oog zijn ze ongeveer 5 minuten bezig. Dus blik op oneindig, ogen rustig houden en het is snel achter de rug.
 
Na de operatie heb je het gevoel of er peper in je ogen is geblazen. Binnen 20 minuten voerde Esra de na-controles uit en mag je terug naar het hotel. Ik ben daarna een uurtje of 3 gaan slapen. Toen ik wakker werd was de pijn grotendeels weg en kon ik weer zien (alleen het daglicht deed nog pijn).
 
Aan het einde van de dag heb ik de tweede controle gehad en alles bleek goed te zijn. Eerste resultaten geven aan dat mijn linkeroog van -1 naar nul is gegaan en mijn rechteroog van -3 naar -0.75. En waarschijnlijk zal het rechteroog nog verder bij trekken. Daarna wel wat last van fel licht / pc monitoren maar ook dat trekt nu (4 dagen later) weg.
 
Ik ben tevreden over de gehele gang van zaken en raad iedereen aan om de operatie via Human First te laten organiseren. Pluspunten: zeer goede begeleiding zowel voor als tijdens de reis, Nederlandse reisleidster (Claudia) die goed Turks spreekt en bij alle onderzoekingen / operaties aanwezig is, nieuwste apparatuur, uitmuntend ziekenhuis, alles is tot in de puntjes geregeld, zeer ervaren doktoren, voor- en naonderzoek in Nederland, het bezoek aan Istanbul (korte vakantie) en een mooi hotel.
 
Vandaag zag ik op internet dat er aanbieders zijn die het nog goedkoper aanbieden dan Human First. Zelf ben ik van mening dat de kwaliteit van de begeleiding, de ervaren doktoren en de modernste apparatuur belangrijk zijn. Het gaat tenslotte om je ogen en uit eindelijk scheelt het je een kleine honderd euro.