Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Primum Non Nocere, een nobel principe!

Door Marcel Bouman op 15 september 2005
In de loop der jaren zag ik hoe steeds meer vrienden en relaties de stap durfden te zetten om de ogen te laten laseren. Het leek mij ook wel wat maar aan de andere kant realiseerde ik me maar al te goed dat je maar één paar ogen hebt. Ook is het een behoorlijke investering, al gauw zo’n 2500 euro per oog. En hoe kies je de juiste kliniek? (het ooglasertrefpunt stond nog in de kinderschoenen)
Ik had een flinke afwijking aan beide ogen, bijziendheid (L -6 en R -8), met een cilinder in het rechteroog dat sowieso maar 80% zicht heeft. Ik droeg contactlenzen, van die harde. Ik had vaak last van droge ogen, s’avonds waren de ogen vaak moe en geïrriteerd. Niet ideaal dus die harde lenzen alhoewel ik me een tijd herinner, zo rond mijn 16de , dat ik er een gat mee in de lucht sprong. De bril kon af, hallo meiden! Later droeg ik juist weer vaker een bril om de ogen tot rust te laten komen, dat voelde op de een of andere manier meer relaxed aan.
 
Op een zomerdag ergens in juli 2004 kwam mijn vrouw thuis van haar werk. Een collega had recentelijk haar ogen laten laseren met goed resultaat, voor 1400 euro per oog. Ook de collega had een grote afwijking aan haar ogen gehad, met cilinder. Ze had de behandeling ondergaan in Gent. Daar was een oogarts werkzaam in het ziekenhuis met veel jaren ervaring in refractische laserbehandelingen. Zij had het adres ook weer via een kennis verkregen. Beroepshalve weet ik dat de gezondheidszorg in België op een hoog niveau staat dus besloot ik om in Gent een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid mijn ogen te laseren.
 
De oogarts bleek een rustige man die de tijd voor je neemt. Zijn motto is “Primum Non Nocere” (letterlijk: start niet beschadigen), een basisprincipe uit de medische wetenschap dat het welzijn boven alles stelt. Dat sprak mij direct aan. Het leuke was dat ik tijdens één van de onderzoeken in de wachtkamer van het ziekenhuis in gesprek raakte met een echte Belgische madam die daar met haar moeder op het spreekuur kwam. Zij vertelde mij dat Dr. Van Laethem in de streek bekend staat als een zeer goede oogarts, een perfectionist. Dat was een prettige bevestiging, het leek bijna alsof het in scène was gezet.
 
Totaal moest ik 3 keer naar Gent, de derde keer ben ik behandeld, dat was in februari dit jaar. Dat was wel even een aantal uren afzien na de behandeling, dan zijn de ogen wat branderig, maar het is wel dragelijk hoor. Ik heb nu perfect zicht, beter nog als ik had met mijn harde contactlenzen. De dag na de behandeling weet je niet wat je meemaakt. Wat mij het meest is bijgebleven is de ervaring van scherp zicht direct als je wakker wordt. De wekker, de streep zonlicht door de gordijnen op de muur, het schilderijtje in de hotelkamer, allemaal kraakhelder, dat was ik niet gewend. De oogmetingen na de behandeling bevestigden het goede resultaat. Mijn waardering gaat via deze weg uit naar Dr. J. van Laethem en het team van het BOLC (Belgisch Oog Laser Centrum).
 

Voor geïnteresseerden. Tegenwoordig kun je via het BOLC ook onderzoek in Nederland laten doen, je hoeft dan alleen voor de behandeling nog naar Gent. De in dit verhaal genoemde oogarts is voorzitter en één van de 37 behandelend oogartsen van het BOLC.