PRK proef 1998 goed geslaagd

Door Pieter Vos op 14 februari 2005

Mijn naam is Pieter Vos, geboren in 1971. Voor de laserbehandeling had ik een brilsterkte -6,5 (Rechts) en -6,0 (Links) met cilinders van -0,75 (dus zeg maar -7 totaal)

Introductie:

In juli en oktober 1998 heb ik mijn ogen laten behandelen met Eximer laserbehandeling. Mijn behandelende artsen waren Dr. (Mevr.) Reineveld en Dr. (Dhr.) Bleeker van het st-Jansgasthuis te Hoorn. De laserbehandeling zelf werd uitgevoerd in het MC Alkmaar. Er werd voor deze behandeling eerst een vooronderzoek gehouden om te zien of de persoon geschikt is voor de behandeling. Eventuele te grote afwijkingen zouden toen niet te behandelen zijn. (beschadigingen etc) Ik bleek geschikt te zijn en heb van mijn spaargelden de behandeling laten doen. Kosten toen waren 3600 gulden per oog!

De behandeling van het eerste oog (rechts) in juli 1998 :

Ik was niet nerveus, want dit wilde ik zo graag! Rechts zou in hun ogen een "proef" zijn, want elk persoon reageert anders op de behandeling. Van te voren wordt je oog verdoofd en het epiteel (bovenste laag van je oog) verwijderd. Dan wordt je hoofd gefixeerd met een opblaasbaar kussen en kijk je naar een knipperend ledje. Als je hoofd en oog goed onder het apparaat ligt, wordt de laser aangezet. Je hoort tikken, dit zijn de laserstralen die cirkel-vormig het oog-oppervlak corrigeren. Na 63 seconden was dit oog gelaserd, werd er een zalf ingedaan en afgeplakt. Een week lang moest ik elke dag de ooglap vernieuwen en na 5 dagen kon ik, met dat enen oog al zonder bril zien!

Proef geslaagd!

Behandeling van het andere oog (links) in oktober 1998:

Na de zomervakantie, ongeveer 3 maanden later, heb ik mijn andere oog laten laseren. Nu was ik iets gespannen omdat je hoopt dat het net zo goed gaat als de eerste keer! Na nog geen minuut (59 seconden) was deze behandeling klaar. Na 5 spannende dagen ben ik de wereld heel anders gaan bekijken. Ik kon zonder bril de blaadjes in de bomen onderscheiden en de voegen in muur van de overburen zien!!!!!!!!!!!!!!!  Wat een details! Wat mooi! "s avonds Heb ik stof zien dwarrelen door een lichtbundel, gewoon ontroerend gaaf!!

Resultaten:

De voor en na controle waren prima verzorgd, hoorde bij de prijs, behalve de zalfjes die moest je zelf betalen, totaal iets van 25 gulden. Ik kwam uit op de mega sterkte van -0,25 of +0,25 oftwel praktisch NUL!! Dat is goed gegaan, we waren dan ook (Mijn broer heeft dit ook gedaan!!) het parade paardje voor deze behandeling. Ons enthousiasme heeft bijgedragen aan een verdere ontwikkeling van de laser-behandeling (en geinteresseerden ook!).

Relaas:

Vanaf 2003 begon ik vooral als het schemerig werd, of later op de dag, het niet zo scherp meer te zien. Maar ja, ik was zo blij dat ik geen bril meer had (Ik heb zo"n 23 jaar een bril gehad, contactlenzen inclusief), dan denk je dat het door vermoeidheid komt of lichtgebrek.

Maar toen ik een fietser omver had gereden in zeer slecht weer, "s morgensvroeg (06:15) weinig verlichting/donker, begon ik toch te twijfelen aan mijn ogen.

Ik heb na lang wikken en wegen een ogentest laten doen en daar bleek ik de cilindrische afwijkingen nog te hebben (dat wist ik want dat was mij verteld voor de laser-behandeling!), maar dat ik alweer een contrastverschil had van - 0,75 tot -1,0 dus was het onverantwoord om zonder hulpmiddel aan het verkeer deel te nemen.

Ik heb nu een klein dun brilletje met de juiste assen en sterkte en alle andere dingen die de opticien mij meldde. Zonder kan ik nog steeds computeren en de krant lezen, maar dingen in de verte worden aardig wazig.

De reactie: "Maar jij hebt je ogen toch laten laseren? Waarom dan die bril?" komt mij vaak ter oren. Als ik geen laser operatie had gedaan, had ik rond mijn 40ste uitgekomen zijn op - 10,0 ! Ik ben blij de behandeling te hebben gedaan en raad iedereen aan die vooruit en van die vreselijke dikke bril af wil!