Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Vaatchirurg overwint Lasik angst bij Dr. Vryghem

Door Dhr. Dimitri Aerden op 2 maart 2008
Hi Folks!

Drie weken terug onderging ik een LASIK-ingreep aan mijn beide ogen en ik dacht dat het nuttig zou zijn om mijn ervaringen met jullie te delen.

Even mezelf situeren: ik ben een 34 jarige vaatchirurg en draag een bril sinds mijn 12de (afwijking re -5, li -3,25). Voor het uitoefenen van mijn beroep stelden zowel het dragen van een bril (aandampen bij dragen mondmasker / beperkter gezichtsveld) als zachte lenzen (droge lucht in ziekenhuis, opstaan "s nachts) problemen. Het laten uitvoeren van een LASIK-operatie lag dus voor de hand, maar toch heb ik de boot lang afgehouden: ik sta immers zelf in het vak en vreesde een complicatie of een slecht postoperatief resultaat (wat in mijn geval het einde van mijn professionele carrière had kunnen betekenen).
Mijn partner (een oftalmologe) raadde mij het centrum van Dr. Vyghem aan (Brussels Eye Doctors te Brussel aan het Montgomery-plein), omdat ze er zelf stage had gelopen en had kunnen vaststellen dat de resultaten van de LASIK-ingrepen daar consequent tot de beste behoorde. Ik kreeg er een instructie-DVD met alle uitleg maar toch bleef mijn drempelvrees bestaan: het is uiteindelijk een collega-chirurg die zich in hetzelfde centrum had laten opereren die me uiteindelijk over de streep heeft getrokken.

De preoperatieve onderzoeken gebeuren voorafgaand in hetzelfde centrum en nemen nauwelijks een 2-tal uurtjes in beslag. Geen enkele van deze onderzoeken is pijnlijk of onaangenaam (je moet hoogstens naar wat lichtjes kijken, weerstaan om te knipperen gedurende een aantal seconden, ed). Gelukkig kwamen mijn ogen in aanmerking voor correctieve therapie en Dr. Vryghem nam vervolgens ruimschoots de tijd om alle mogelijke risico"s van de ingreep objectief toe te lichten (en geloof me, in vergelijking met de meeste vaatheelkundige ingrepen die ik zelf uitvoer lijkt een LASIK-operatie veiliger dan het zebrapad oversteken!). Ook stelde hij mijn verwachtingen realistisch bij ("je zal kunnen autorijden zonder bril, maar een kleine afwijking kan blijven bestaan") en kreeg ik ook uitleg over de resultaten op langere termijn ("dragen van leesbril is waarschijnlijk vanaf de leeftijd van 50j").
Al bij al maakte het centrum van Dr. Vryghem een erg professionele en wetenschappelijk gefundeerde indruk, wat me alleen maar gerust stelde.

De informatie die ik meekreeg om me voor te bereiden op de operatie was volledig en in duidelijke taal opgesteld (overigens kan je in dit centrum in alle talen terecht, gezien ik er haast een internationale cast van patiënten aantrof). Ook over de prijs werd erg duidelijk gecommuniceerd (er zijn geen "kleine lettertjes", zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan) en betaal je in één keer voor het hele pakket (de heelkundige ingreep zelf en de postoperatieve controles gedurende drie maanden na de ingreep).

En dan de operatie zelf! Verdoving gebeurt lokaal met druppeltjes die best wat prikken, maar dit is na 5 minuutjes over. Vervolgens wordt het oog ontsmet, steriel afgedekt en plaatst men een soort zuignap op de oogbol om de hoornvlies-flap te maken. Wat mij betreft is dit het onaangenaamste gedeelte van de ingreep (omdat je zicht wegvalt en de idee alleen al bij kippevel veroorzaakte). Gelukkig duurt ook dit onderdeel amper een minuutje. Het laseren zelf is een lachertje en doet helemaal geen pijn.

Onmiddelijk na de procedure besefte ik al dat mijn zicht beter was dan zonder bril. Je kijkt als het ware door een "flou-artistiek". Je ogen irriteren de dag van de operatie wel wat, maar niet in die mate dat ik de pijnstillende druppels heb moeten gebruiken. Voor mij verlichte de last het beste door de ogen gesloten te houden (dutje doen) en ze goed te bevochtigen met kunsttranen. Vanaf de volgende ochtend gaat het snel beter: elke dag leek ik scherper te zien, en het droogtegevoel waarvoor ik gewaarschuwd was, bleek reuze mee te vallen. Mijn linker oog was nagenoeg perfect op een 5-tal dagen; mijn rechter oog bleef wat achter. Dit verontruste me wat maar Dr. Vryghem stelde me gerust: "time is on your side", en ik heb hem moeten gelijkgeven. We zijn nu 3 weken verder en zie haast perfect scherp met beide ogen.

De moraal van het verhaal: als een vaatchirurg z"n angst kan overwinnen om aan zijn ogen te laten opereren, dan kunnen jullie dat ook :-). Wanneer deze procedure uitgevoerd wordt door bekwame handen, durf ik deze ingreep zeker iedereen aanraden...