Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Van goed zicht naar slecht zicht met LASIK

Door Henk Rosdorff op 13 oktober 2004

In 1996 is mijn rechter oog gelaserd met de Lasik-methode. De bijziendheid aan het rechteroog bedroeg -9.5 dioptrie met een cylinder van -0,5 dioptrie.
Het gezichtsvermogen met brilcorrectie bedroeg 140%.
Kort na de behandeling was de bijziendheid -1,25 dioptrie met een cylinder van -0,75 dioptrie; het gezichtsvermogen was verminderd naar 80% wat later nog iets verbeterde. De bijziendheid nam echter later weer toe tengevolge van herstel van het hoornvlies (dat herkent de behandeling als een defekt) en het oog is toen nogmaals gelaserd (achteraf gezien onverantwoord)

In 1997 is mijn linker oog gelaserd met de Flap and zap-methode. De bijziendheid aan het linkeroog bedroeg -9.5 dioptrie met een cylinder van -0,5 dioptrie.
Het gezichtsvermogen met brilcorrectie bedroeg 160% (!). Dit houdt in dat ik met gecorrigeerde bijziendheid een zeer goed gezichtsvermogen had.
Kort na de behandeling was de bijziendheid 0 dioptrie met een cylinder van -0,25 dioptrie; het gezichtsvermogen was verminderd naar 100% wat later nog iets verbeterde.

In 2002 was mijn gezichtsvermogen aan beide ogen langzaam maar zeker zeer matig geworden. Rechst was de bijziendheid terug gelopen naar -3,5 dioptrie met een cylinder van -1, links was -1,5 geworden met een cylinder van 0,75. Gezichtsvermogen rechts terug gelopen naar 45 %, links 80 % (sic!).
Volgens de controlerend arts komt dit omdat ik beginnende staar heb. Dat is ook inderdaad zo, maar dit is niet de enige reden voor het slechte zien, want een andere oogarts constateerde dat bij beide ogen een aanzienlijke hoeveelheid littekenweefsel in het hoornvlies ontstaan was. Daar was niets meer aan te doen zei men.

Over het zien: zowel rechts als links zie ik twee spookbeelden die echter links verdwijnen als ik mijn bril draag. Rechts blijft het beeld ook met bril zeer matig.
Volgens een oogarts is dit een lensprobleem. Het komt volgens die oogarts omdat de lens embryonaal gezien uit drie delen wordt opgebouwd. Bij staar of andere aandoeningen van de lens kan dit ertoe leiden dat de drie samenstellende delen van de lens in zekere zin weer autonoom gaan werken wat dus een drievoudig beeld oplevert. Een nogal merkwaardig verhaal, als je het mij vraagt.

Conclusie: Ik raad een ieder die van plan is om de ogen te laten laseren ten sterkste af om dit te doen. Als je per sé van bril of lenzen af wil overweg dan een lensimplantatie. Dat is ook niet 100 % zonder risico"s maar geeft in de praktijk veel minder ellende.