Ooglasertrefpunt stopt per 31 december 2022. Ooglasertrefpunt is na mijn eigen mislukte Lasik behandeling in 2001 ontstaan uit een ideologische gedachte om andere consumenten een betrouwbaar platform te geven waar ze eerlijke informatie kunnen vinden over ooglaseren. Na 18 jaren komt er binnenkort een einde aan mijn levenswerk. Ik wil graag alle patiënten ontzettend bedanken voor het insturen van duizenden verhalen, reviews en berichten en alle klanten voor de goede samenwerking en uw jarenlange vertrouwen in mij en Ooglasertrefpunt.
Vriendelijke groet, Ronald Genders

Voor en na LASEK/PRK

Door M. Z. op 31 maart 2005

Vooraf: Hopelijk hebben mensen die zich op dit moment aan het oriënteren zijn wat aan onderstaand verhaal. Persoonlijk vond ik het heel prettig om ervaringen van mensen te lezen, zonder commerciële ondertoon. Ik kan ook iedereen van harte aanbevelen eens een kijkje te nemen op het forum van www.ooglasertrefpunt.nl. Hier komen steeds meer mensen met vragen en ervaringen bij elkaar. Ik heb er in ieder geval erg veel aan gehad!

Het is voor mij nu op de kop af 3 weken geleden. En ik ben heel erg blij!! Het “algemene” laserverhaal is inmiddels al meerdere keren tot in detail verteld, las ik, dus dat zal ik achterwege laten. Mijn behandeling was daarmee te vergelijken. Het voor en het na was voor mij persoonlijk een nogal “vaag” gebied, ik vond het moeilijk me er een beeld van te vormen. Veel verhalen die ik gelezen had gingen echt over de behandeling zelf. Vandaar dat ik zal proberen mijn ervaring te beschrijven.

Het uitzoeken van de kliniek:

Lastig hoor... Als je eenmaal besloten hebt de stap te gaan wagen, moet je ook nog bepalen waar. In Nederland, vertrouwd, of buitenland, daar schijnen ze wel enorm gespecialiseerd te zijn. En goedkoop! Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, maar zeg eerlijk, een prijsverschil van soms meer dan € 2000,- schuif je niet zomaar aan de kant, toch?

Als eerste heb ik besloten toch in Nederland de behandeling plaats te laten vinden. Ik vond het gewoon een naar idee dat ik niet direct naar een arts toe zou kunnen gaan als er iets mis gegaan zou zijn. Ik voelde me eigenlijk heel opgelucht toen ik de knoop eenmaal doorgehakt had. Ik zag toch op tegen het buitenland, en dit voelde gewoon lekker vertrouwd.

Het grote prijsverschil tussen bijvoorbeeld laseren in Istanbul en in Nederland heeft me wel bezig gehouden. Maar toen ik het eens op een rijtje ging zetten kwam ik eigenlijk op het volgende uit:

Stel ik ga naar Istanbul voor 2000,-

Dat is onder de ziektekostengrens mbt de belasting voor mij. Daar krijg ik dus niets van terug, terwijl ik bij een behandeling in Nederland op ongeveer € 1250 kan rekenen.

Plus dat je naar Istanbul natuurlijk iemand meeneemt a € 350,- (ongeveer).

Plus dat je daar vaak je eigen lunch en diner moet betalen, en die van je partner natuurlijk. En je zult nog misschien wel wat souvenirs aanschaffen. Zeg bij elkaar ook € 250,-

Kom ik al snel op 2000+1250+350+250 = 3850. Is Turkije niet eens zo veel goedkoper, als je het zo bekijkt!

Ik heb voor mezelf maar een lijstje gemaakt met wat ik belangrijk vond (ervaring arts, steriele OK, apparatuur etc). Ik heb een heel aantal klinieken gevonden die aan de eerste eisen voldeden, en ben contact gaan zoeken. Daarna is het voornamelijk een gevoelskwestie. Alle klinieken zeggen natuurlijk met meer of minder woorden dat zij de beste service hebben, de beste artsen, de meeste ervaringen etc.

Klinieken die mij een te duidelijke commerciële ondertoon hadden was ik al snel mee klaar. Sommige presteerden het zelfs iets fantastisch over hun kliniek te vertellen als ik alleen maar een algemene vraag stelde. Een andere kliniek zat concurrenten bij naam en toenaam af te kraken. Dat maakt ook geen goede indruk bij mij. Of hele vage antwoorden wanneer ik kritische vragen stelde met betrekking tot bijvoorbeeld betaling of klachtenafhandeling.

Uiteindelijk bleven er een paar over waar ik wel vertrouwen in had. Ik heb uiteindelijk maar de dichtstbijzijnde gekozen.

Behandeling:

Op 10 maart is bij mij Lasek/PRK uitgevoerd, wat zoveel inhoudt als een Lasekbehandeling waarbij het epitheel niet is teruggelegd over het oog. Dit zou volgens de arts enkel nadelig kunnen uitpakken in mijn geval.

Al met al is het me nog meer meegevallen dan ik dacht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik doodkalm was, wat waarschijnlijk te danken was aan het tabletje valium dat ik in de wachtkamer had gekregen.

Het naarste aan het hele gebeuren vond ik nog het groene operatiedoekje wat ik over mijn gezicht kreeg. Daar zat een soort plakrandje aan om het op zijn plek te houden. Tot twee keer toe alsof er een pleister over je hele gezicht werd geplakt, en er in 1x afgetrokken werd. Nou ja, als dat alles is?

Na de behandeling:

Thuis kon ik de ondertiteling op de televisie direct al lezen (meteen geprobeerd natuurlijk). Feest!

Aangezien ik me de avond en ochtend voor de behandeling flink moe had gemaakt om mijn gedachten op iets anders te zetten, ben ik toen ik thuiskwam vrijwel meteen in slaap gevallen.

Wat nog meeviel voor ik in slaap viel, werd meteen teniet gedaan toen ik wakker werd. Ik kon mijn ogen niet meer open doen! Het was niet te vergelijken met “een zandkorreltje in je oog” nee, dit was meer een hele schep zand onder je harde lenzen-gevoel. Je reflex zorgt ervoor dat je oog gewoon dicht blijft, en traant en traant en traant...

In het donker met mijn ogen dicht mijn bordje ‘s avonds lukraak leeg zitten prikken en dankbaar gebruik gemaakt van een slaappil die ik meegekregen had.

De volgende dag (vrijdag) ging het ietsje beter. Ik kon mijn ogen denk ik wel iets van 10 seconden achter elkaar openhouden. Meteen ’s ochtends op nacontrole en er werd me verteld dat het zondag over zou zijn. Ik heb vrijdag en zaterdag voornamelijk slapend/doezelend/muziek luisterend/verveeld in bed en op de bank doorgebracht. Het ging wel elke keer een beetje beter.

En prompt. Zondagochtend had ik in 1 oog nog een piepklein irritant zandkorreltje, en zondagmiddag was het over. Geen pijn, niks... Heerlijk!

Maandag de bandagelenzen laten verwijderen en gemeten. Zicht was van 15% al naar 80% gegaan in beide ogen!

80% is nog niet helemaal ideaal, maar dingen als televisiekijken gingen me goed af zonder bril.

Ik heb lekker een weekje vrij genomen om bij te komen van het hele gebeuren en ik ben vrijdag weer aan het werk gegaan. Ik merk wel dat wanneer ik me erg heb ingespannen (achter de pc, maar ook bijvoorbeeld sporten) dat mijn zicht duidelijk vermindert in de loop van de dag.

Nu ik 3 weken verder ben merk ik dat het met ups en downs gaat. Ik heb net 2 dagen een dipje gehad waarbij ik bijna niks op de computer meer zag. Maar vanochtend keek ik naar buiten en zag ik van alles superscherp!

Ik heb over een paar dagen mijn 1-maand controle, en ik ben heel benieuwd wat daar uitkomt...