Zorgen na Lasik in Belgie

Door Ruben op 6 september 2005
Ik kreeg een lasikbehandeling bij het laserrefractiecentrum (LRC) in Sint-Martens-Latem (België) op 17 juni 2005. De eerste dag zag ik enorm wazig en hield ik zoveel mogelijk mijn ogen gesloten. De dag erop kon ik al zeer scherp zien met beide ogen. Ik vond dat fantastisch.

Op 5 juli stond ik "s morgens op met een stekende pijn in mijn rechteroog en was het zicht ook niet meer zo scherp (contrastverlies). Sedert dan heb ik enkel maar last gehad. Ik sliep toen nog met een beschermbril "s nachts omdat ik dacht dat dat nog altijd nodig was (dacht twee maand). Achteraf bleek dat ik die maar één week moest dragen (nergens schriftelijke informatie gehad daarover, enkel dat je de eerste twee maand niet in het oog mag wrijven). Persoonlijk denk ik dat die beschermbril de oorzaak is; die wordt bevestigd met een elastiek aan het hoofd. Omdat hij al eens "s nachts van mijn hoofd geschoven was, had ik hem extra aangespannen en nog eens met pleisters aan mijn wangen vastgeplakt, in de vrees dat hij anders nog zou afvallen. Op 5 juli stond was de bril "s morgens tot op mijn voorhoofd geschoven, ik denk nu dat hij hierbij mijn oog geraakt heeft. Ik ben toen de dag nadien naar de behandelende oogarts geweest, maar hij kon niets vinden, geen flapverschuiving of rimpeltjes op het oogoppervlak.

In augustus heb ik nog twee maal mijn oog laten controleren, telkens bevestigde men een goede genezing en geen uiterlijke tekenen van letsel. Toch zijn de klachten de laatste tijd weer aan het verergeren.

Het is nu 10 weken geleden dat ik me liet behandelen, en toch is het scherp zicht in mijn rechteroog niet meer teruggekeerd. Het vreemde is dat ik ook contrastverlies heb van dichtbij, dus bij het lezen van een boek of computerscherm (de tekst staat er nog eens lichtjes onder). Ik ervaar ook hoofdpijn (vooral rond het rechteroog) en stekende pijn in het oog zelf. Ook heb ik enorm last van droge ogen, alhoewel de zenuwen rond deze tijd al zouden moeten terug ingegroeid zijn. Ik doe ongeveer elk uur druppels in mijn oog om mijn oog te bevochtigen, maar toch heb ik nog altijd het gevoel dat ze in brand staan. Ook fluctureert de scherpte van het beeld gedurende de dag.

De oogarts zelf kan het niet verklaren, hij vind het "bizar" wat er op 5 juli "s nachts met mijn oog is gebeurd. De hoofdpijn wijst hij toe aan stress, alhoewel ik nog nooit hoofdpijn gehad heb vroeger toen ik stress had, ik weet zeker dat het van mijn oog afkomstig is. Maar hoe kan dat oog eventueel "beschadigd" zijn als er uiterlijk geen flapverschuiving of rimpels in het oppervlak te zien zijn. Ik ben de laatste tijd er erg angstig over, bang dat ik mijn zicht ga verliezen.

Voordat ik die lasercorrectie deed heb ik nochtans navraag gedaan: mensen die hun ogen hadden laten laseren in mijn omgeving waren er allemaal tevreden over, dus waren ging ik dat toen niet zijn? Bovendien haalde de doctor ook aan dat hij al heel wat oogartsen kende die hun ogen hadden laten laseren, dat er dus geen gevaar was.

Nu (6/09/05) zit ik met hoofdpijn, oogpijn, droge ogen, contrastverlies in mijn rechteroog. Ik dacht dat een bril of lensen ongemak bezorgden, maar dat is niet te vergelijken met wat ik nu ervaar.

Zijn er eventueel mensen die die problemen herkennen en de eventuele oorzaak zouden weten? Ik vind dat lasergedoe echt wel commercieel (2400 euro voor beide ogen en al die nazorg). Ik had het me echt wel anders voorgesteld.

Statistisch gezien is er slechts 5% niet tevreden, maar ik weet zeker dat het er meer moeten zijn. Men geeft toch nooit een vragenlijst aan ALLE patiënten over hun ervaringen, hoe kan men dan zo"n cijfers voorleggen. Wat ik tot nog toe gelezen heb op het internet over slechte ervaringen baart me echt zorgen. Hoe kan men zo"n gevaarlijke praktijk toelaten als er zoveel klachten zijn: het is een miljardenindustrie en dus zijn de geldbelangen groter dan de menselijke belangen.
Ik ben nog maar 24 jaar en zou niet graag heel mijn leven als oogpatiënt eindigen.